Київ. У столичному Будинку кіно днями відбулася урочиста церемонія закриття та нагородження переможців XІV Міжнародного фестивалю анімаційних фільмів «Крок».

Партнером заходу вже другий рік поспіль виступила ГК «Фокстрот».

Чому ми це робимо? Причина дуже проста. Ми продаємо людям телевізори, й нам не байдуже, що по них дивляться наші діти. Хочеться, щоб вони бачили на екранах щось добре, повчальне й естетичне, — пояснив партнерство холдингу голова ради засновників ГК «Фокстрот» Георгій Дігам.

Цьогорічний «Крок» стартував у Одесі, звідки на теплоході «Тарас Шевченко» вирушив до столиці. На борту розташувалося близько 300 учасників та гостей, серед яких були і всесвітньо відомі аніматори. Цього року свої анімаційні фільми (а їх майже 600) надіслали представники 44 країн. Члени журі зізнавалися, що вибирати найкращих з-поміж такої кількості стрічок було непросто.

— Для мене це був перший «Крок». І хоча я не побачив шедеврів, однак на фестивалі було чимало хороших анімаційних фільмів, — розказав під час прес-конференції голова журі, режисер Ігор Ковальов.

На жаль, цього року в конкурсі брали участь лише 6 українських картин. «Та й ці фільми були не найсильнішою вітчизняною програмою за роки існування «Кроку», — поділився враженнями вчитель багатьох всесвітньо визнаних аніматорів, український режисер Євген Сивоконь.

Сюрпризом завершення фестивалю став показ симфонічної казки Сергія Прокоф’єва «Петрик і вовк» у сучасній постановці британського аніматора Сьюзі Темплтон.

Що ж до переможців, то гран-прі отримала стрічка «Сестри Пірс» британського режисера Луїса Кука. А приз імені Олександра Татарського «Пластилінова ворона» «За вищий пілотаж» дістався фільмові «Татусь вовк» режисера Чан Х’юн-Юнь із Південної Кореї.

Своїх переможців назвала і ГК «Фокстрот»: цифровий фотоапарат отримав росіянин Олексій Дьомін за фільм «Буатель», а його співвітчизник Олег Ужинов (на знімку) за стрічку «Жихарка» прийняв ноутбук як приз глядацьких симпатій. Нагадаємо, що окрім «Кроку», «Фокстрот» є партнером фестивалю дитячих телепрограм «Золоте курча». А особлива гордість компанії — повнометражний художній фільм «Маленьке життя» Олександра Жовни, що знімається коштом холдингу. Нині стрічка готується до прем’єрного показу.