Ще до виборів Харківська облрада оголосила, що на початку жовтня відбудеться чергова сесія, до порядку денного якої включено звіт голови облдержадміністрації і питання про висловлення йому недовіри. У свою чергу Арсен Аваков заявив, що відразу після виборів ініціюватиме позачергові вибори обласної і міської рад, а також переобрання Харківського міського голови. Сьогодні, уже після передвиборних баталій, голова облради Василь Салигін ще більше переконаний, що депутати зобов’язані заслухати звіт керівника держадміністрації і винести свій вердикт.

Змістити голову Харківської облдержадміністрації шляхом висловлення йому недовіри депутати вже намагалися в червні минулого року, однак голосування відбулося нібито з порушеннями і після декількох судових рішень з перемінним успіхом усе-таки було оскаржено в суді. В тому, що недовіру Арсенові Авакову вдасться оголосити знову — в облраді не сумніваються. Але той не поспішає звітувати перед депутатами, мотивуючи це тим, що 2007 рік ще не закінчився, а тому відзвітуватися за те, чого не було, не можна.

Коментуючи таке протистояння, юристи підкреслюють: позиція голови облдержадміністрації дуже аргументована й у нього є всі підстави оскаржити рішення сесії. Але при цьому наголошують, що причина конфліктів закладена і у недосконалості законів, які регулюють відносини облради і державної адміністрації. Закон про місцеве самоврядування і закон про місцеві держадміністрації передбачають звіт керівника держадміністрації перед депутатами, але не встановлюють терміни. Крім того, сам механізм висловлення недовіри не прописано — виразити її можна і не заслуховуючи звіт. Але в будь-якому разі, підкреслюють юристи, рішення облради не буде остаточним. Останнє слово залишиться за судом і Президентом.

Отож, судячи з усього, в Харкові от-от почнеться нова затяжна політична криза, що, не виключено, перекинеться й на інші регіони країни, де представницькі органи влади не мають дружніх намірів до президентської вертикалі.