Коли п’ять років тому мама привела Настю (на знімку) до музичної школи, багато хто не зрозумів її. Дівчинка мала гарний слух і непоганий голос, але ж у дитини від народження не було лівої руки. І все-таки у родині вирішили: донька навчатиметься не тільки у звичайній школі, а й в музичній.

Невідомо, як склалася б Настина кар’єра, якби доля не звела її з директором школи мистецтв Іванною Сиваківською, котра енергійно підтримала ідею батьків. Заклад цей закінчило понад півтисячі учнів, з яких майже кожен шостий продовжив музичну освіту. Чому ж не дати шанс Насті?

Сьогодні вона багато часу проводить у класі Людмили Маначинської (вокал і хор). Але обов’язковими є також заняття по класу фортепіано. Валерія Йосипівна Нагорнюк 36 років викладає теорію. Треба мати талант справжнього педагога, щоб навчити дітей не тільки розуміти, а й любити уроки сольфеджіо. Валерії Йосипівні це завжди вдавалось. Не випадково півсотні її учнів стали музичними теоретиками.

Учителька намагається розвинути таланти і в Насті. А найголовніше — майстерність фортепіанної гри. Придумали свою техніку виконання: Валерія Йосипівна свою партію грає лівою рукою, а Настя — правою. У такому незвичному дуеті проходять не лише уроки, а й виступи на академконцертах. Навіть оцінку на щорічних екзаменах їм доводиться заробляти вдвох. Тому обидві щиро раді, коли отримують заслужену «п’ятірку».

Хоча вчителі переконані, що дівчинка в майбутньому могла б стати і викладачем музичної теорії, і навіть диригентом, вона сама ще не вирішила, який шлях обере. Тепер разом із музикою і вокалом у неї з’явилось ще одне захоплення — іноземна мова. Заняття у двох школах не заважають відвідувати курси. До того ж вона плете і навіть вишиває. Коли в настрої — випікає тістечка й торти. А ще не забуває про обов’язки старшої сестри, приглядаючи за семирічною Ярославою, яка відвідує уроки з образотворчого мистецтва. Спостерігаючи за її заняттями, Настя нерідко пробує сили в малюванні.

— Мені завжди було дивно, чому дорослі та однокласники прагнуть мені допомогти, — каже дівчинка. — Я все можу робити сама.

З перших хвилин знайомства Настя справляє враження надзвичайно світлої і щирої дитини. Багато хто в її ситуації мріє бути таким, як усі. Настя не така, як усі, вона йде на кілька кроків попереду своїх ровесників, вона краща за них. Вона вміє дружити з долею і переконана, що обставини, хоча б якими вони були, не повинні керувати людиною. Живи, мрій, роби те, що задумав, і тоді нічого не стоятиме на заваді.

Хмельницький.

Фото автора.