Переможець всеукраїнського молодіжного конкурсу «Новітній інтелект України», студентка Рівненського державного гуманітарного університету Наталя Бігун (на знімку) свої преміальні 5 тисяч гривень має намір витратити на організацію зеленого туризму.

Загалом зеленим туризмом Наталя Бігун займається вже кілька років. Ця ідея спала їй на думку ще коли вона навчалась у Радивилівському ліцеї. Тоді вона розробила туристські маршрути довкола Державного історико-меморіального заповідника «Поле Берестецької битви» (місцеві жителі називають його коротше — «Козацькі могили»), що в селі Пляшева Радивилівського району.

У союзники Наталя взяла батька, Юрія Бігуна, який змайстрував бричку, щоб возити туристів, виготовив збрую на коня.

— З часом мене полонила думка: кататися — це одне, але поряд з цим треба, щоб гості в душі залишили певний багаж знань про наш дивовижний і славний край, — розповідає Наталя. — Тому я взялася за оновлення туристських маршрутів. Найбільший попит нині має шлях від Пляшевої до Хрінників.

— Чому? — цікавлюсь.

— Бо крім того, що туристи, їдучи бричкою, черпають від мене матеріал з історії, географії, краєзнавства, вони можуть побачити багато цікавого: 550-річного велетенського дуба, під яким колись проводив нараду зі старшиною гетьман України Богдан Хмельницький; поле знаменитої Берестецької битви. Обов`язково зупиняємось біля овіяного легендами джерела Рейзя. А в самих Хрінниках на відпочивальників чекає водне плесо, де можна покупатися, засмагнути, скуштувати рибної юшки. А ще невдовзі ми хочемо у список послуг включити лікування тутешніми цілющими грязями, що вже успішно практикує хрінницький санаторій.

Рівненська область.

Фото автора.