Опісля короткотривалої зустрічі Президента України з лідерами п’яти політичних сил—переможців парламентських перегонів, під час якої Президент дав п’ять днів на роздуми, консультації з утворення парламентської коаліції тривали, але вже без участі глави держави.

Віктор Ющенко після розмови з представниками парламентської «п’ятірки» заявив, що його пропозиції «здобули політичну підтримку» учасників перемовин.

«На підставі заяв учасників зустрічі схвально зазначаю, що пропозиції Президента України, які стосуються схвалення нового закону «Про Кабінет Міністрів України», забезпечення єдиного керівництва силовими і відповідними правоохоронними органами з боку глави держави, скасування депутатської недоторканності і привілеїв, вжиття першочергових кроків у сфері економічних реформ, боротьби з корупцією і судової реформи, а також підготовки нової редакції Конституції України, отримали політичну підтримку. Розглядаю це як основу для конструктивної і продуктивної роботи нового парламенту», — йдеться в заяві глави держави, розміщеній на офіційному веб-сайті Президента. Президент очікує, що висловлені пропозиції будуть «невідкладно підкріплені відповідними домовленостями».

Проте наразі домовленості ще перебувають у зародковому стані. Політрада блоку «НУ—НС», за повідомленням прес-служби «НУ—НС», одностайно запропонувала обрати Головою Верховної Ради України шостого скликання лідера «Нашої України» В’ячеслава Кириленка. Водночас лідер блоку «НУ—НС» Юрій Луценко підтверджує готовність очолюваного ним блоку та БЮТ запросити до участі у формуванні коаліції блок Литвина. «Зараз м’яч перебуває на його полі, й усі питання треба адресувати до лідера блоку Володимира Литвина», — сказав лідер «НУ—НС». Сам В. Литвин поки що загадково мовчить, а представники його блоку наголошують на потребі передусім домовлятися про програми і принципи, а не посади.

Лідерка БЮТ Юлія Тимошенко у разі формування демократичної коаліції в парламенті вже готова віддати представникам опозиції посади одного з віце-прем’єр-міністрів, заступників міністрів і голів облдержадміністрацій, голови Рахункової палати, низку посад голів парламентських комітетів, а також членство в наглядових радах державних підприємств. «Опозиція набуде значно ширших прав», — заявила лідерка БЮТ.

Проте лідерка БЮТ Юлія Тимошенко оприлюднила свій план «Б»: якщо блок «НУ—НС» створить коаліцію з Партією регіонів, БЮТ розпочне підготовку до президентської кампанії 2009 року. Про це, як повідомили у прес-службі блоку, Ю. Тимошенко заявила в інтерв’ю польському інтернет-виданню «Gazeta. pl». «Якщо Президент і прем’єр змовлялися за моїми плечима, очевидно, буде повторення попередньої коаліції. Я маю план «Б»: ми залишаємося в опозиції, а я почну готуватися до президентської виборчої кампанії», — наголосила вона.

У свою чергу, Прем’єр-міністр України, лідер Партії регіонів Віктор Янукович чи не вперше заявив про те, що його політична сила може грати роль опозиції — досі він наполягав на тому, що Партія регіонів, як переможець виборчих перегонів, повинна сформувати коаліцію. Підтверджуючи свою готовність взяти відповідальність за коаліціаду, В. Янукович сказав: «Якщо ми будемо в коаліції, то прем’єрське крісло буде за Партією регіонів. Якщо так не станеться, то ми будемо в опозиції». Серед пропозицій В. Януковича — опозиція повинна мати достатньо важелів для контролю за владою, і не скасування закону про Кабінет Міністрів, як пропонує Президент, а внесення змін до цього документа.

За повідомленням прес-служби Партії регіонів, Віктор Янукович також провів коротку зустріч з лідером БЮТ Юлією Тимошенко. Деталі розмови не розголошуються, «головний регіонал» лише розповів таке: «Вважаю, що ця дискусія триватиме якийсь час, і, врешті-решт, ми все-таки порозуміємося з приводу того, як жити в нашій країні».

Тим часом лідер КПУ Петро Симоненко під час он-лайн конференції на FоrUм’е ще раз підтвердив, що його політична сила не ввійде до складу коаліції за участі НУ—НС і БЮТ. «У коаліцію з НУ—НС і БЮТ, так само як і в уряд, сформований цією коаліцією, ми, комуністи, входити не будемо», — запевнив лідер КПУ. За його словами, представники Компартії готові очолити Національний банк України, Рахункову палату і Генпрокуратуру. «Ці державні органи не входять до складу уряду, але вони дають можливість контролювати використання кожної «робочої копійки» у бюджеті України, завершити розгляд усіх резонансних справ у прокуратурі, контролювати фінансові потоки країни», — зазначив Симоненко.

У кулуарних розмовах та Інтернет-виданнях можна почути різноманітні версії. Зокрема, одне з видань розповсюдило повідомлення з посиланням на «джерело в секретаріаті Президента», начебто Партії регіонів, якщо «регіонали» погодяться перебувати в опозиції, можуть надати декілька міністерських постів у новому уряді та крісло Голови ВР і декількох головних парламентських комітетів. За що вони повинні «конструктивно проголосувати» за зміни до Конституції, нові редакції законів про Кабмін, про опозицію, місцеві держадміністрації, імперативний мандат.