Учора в Москві тривали переговори щодо газу. Проте візит у російську столицю Прем’єр-міністра України Віктора Януковича в українському уряді не пов’язують виключно з цією темою.

Тим часом глава «Газпрому» Олексій Міллер і міністр палива й енергетики України Юрій Бойко узгодили схему погашення заборгованості за газ.

Українська сторона близько половини боргу поверне грошима, а другу половину компенсує газом, що зберігається в підземних газосховищах країни. Його буде просто переведено на баланс «Газпрому». При цьому близько 700 мільйонів доларів українській стороні доведеться взяти в кредит у західному банку. Планувалося, що Віктор Янукович і Віктор Зубков мали затвердити таку схему на своїй учорашній зустрічі. В такому разі всі борги свого господарюючого суб’єкта Україна зможе погасити до 20 жовтня.

Як повідомив напередодні візиту заступник глави секретаріату Президента України Олександр Чалий, Віктор Янукович одержав директиви Президента Віктора Ющенко стосовно «газової теми». Проте його візит у Росію був плановий і не пов’язаний із проблемою заборгованості перед «Газпромом».

У секретаріаті Президента України також розповіли, звідки в України борги перед «Газпромом». Причина — неплатежі підприємств комунальної теплоенергетики (ТКЕ), заявив перший заступник глави секретаріату Олександр Шлапак. «Ми запросили офіційну інформацію в органів виконавчої влади, Кабінету Міністрів, Міністерства палива й енергетики, НАК «Нафтогаз», щоб це дізнатися. З того, що відомо з оперативних джерел, структура боргу така: 700 мільйонів доларів — це заборгованість НАК «Нафтогаз України» перед «Укргаз-енерго», ще 300 мільйонів доларів — заборгованість «Укргазенерго» перед «Росукренерго», і ще 300 мільйонів доларів — заборгованість «Росукренерго» перед «Газекспортом», — сказав він.

Також Шлапак додав: «Я можу говорити тільки стосовно заборгованості («Нафтогазу») перед «Укргазенерго». Її природа, на жаль, у нестовідсотковій оплаті за газ споживачами. Зокрема, заборгованість «Теплокомуненерго» на сьогодні — близько 500 мільйонів доларів», передає УНІАН.

Зазначимо, що в жовтні-листопаді мають відбутися важкі україно-російські переговори про вартість газу на майбутній рік. Але, можливо, їх уже вестиме інший уряд. Тим часом експерти прогнозують, що ціна на газ не залежатиме від складу коаліції і прізвища наступного українського прем’єра. Так, в інтерв’ю журналістам голова правління альянсу «Нова енергія України» Валерій Боровик відзначив: «Незалежно від того, буде в Україні «помаранчева» чи «коричнево-блакитна» коаліція, Росія все одно підніматиме ціну на газ для України». На його думку, ціна зростатиме незалежно від того, існують чи відсутні теплі відносини між політиками двох країн. Як приклад, експерт навів відносини Росії і Білорусі. Водночас пан Боровик не виключив, що «ціна на газ може вирости до 180 доларів за тисячу кубометрів і навіть вище».