Сьогодні Президент України Віктор Ющенко візьме участь в енергетичному саміті у Вільнюсі. Планується, що лідери країн-учасниць підпишуть угоди про поглиблення співробітництва в енергетичному секторі між Україною, Грузією, Азербайджаном, Польщею та Литвою.

Що стосується українських ініціатив, то більш конкретно їх учора на брифінгу озвучив заступник глави секретаріату Президента Олександр Чалий. Він зазначив, що ключовим завданням цього саміту для України є реалізація української стратегічної ініціативи зі створення загального європейського транзитного простору в Центральній та Східній Європі, «тобто щоб усі транзитні питання вирішувались відповідно до вимог Європейської хартії і національних інтересів України». Крім того, пан Чалий відзначив, що угода про поглиблення співробітництва в енергетичному секторі між країнами—учасницями саміту фактично «буде наступним кроком у просуванні вперед ініціативи запуску нафтопроводу Одеса—Броди—Плоцьк».

Під час візиту Віктор Ющенко також планує взяти участь у засіданні країн—учасниць ГУАМ, присвяченому 10-річчю цієї організації.