У Києві та Львові відбулася зустріч членів Фундації гуртових ринків Центральної і Східної Європи. Гості із Польщі, Угорщини, Хорватії, Румунії та інших країн спілкувалися з керівниками Міністерства аграрної політики та взяли участь у семінарі «Маркетинг як важлива складова успішної роботи гуртового ринку». Україну в фундації представляє львівське ТзОВ «Шувар», яке очолює Роман Федишин.

Цього літа я придбала велику господарську сумку на коліщатках — виключно заради походів на гуртовий ринок «Шувар», де, зокрема, купувала кавуни по 50 копійок за кілограм. А от під час відпустки на Херсонщині ласувала кавунами нечасто, бо там вони коштували у кілька разів дорожче. Недарма під час прес-конференції у Львові заступник голови ОДА Іван Стефанишин зауважив, що завдяки гуртовому ринку «Шувар» на Львівщині ціна плодоовочевої продукції —найнижча в Україні. Нині окрім Львова гуртові ринки діють у Херсонській, Черкаській областях, а в Одесі розпочалося будівництво. Проте цей сектор розвивався б значно успішніше, якби парламент ухвалилив закон «Про оптові ринки сільськогосподарської продукції». Його проект уже було включено до порядку денного засідання Верховної Ради, але депутати не встигли його розглянути...

Можна зрозуміти сподівання зацікавлених сторін на втілення в життя ст. 8 згаданого законопроекту, де йдеться про державну підтримку. А вона передбачає організаційну, технічну, фінансову допомогу у створенні та функціонуванні ринків, виділення земельних ділянок. Зокрема, «Шувар» для повноцінної діяльності потребує додатково не менше десяти гектарів землі.

У цьому випадку приватна ініціатива значно випередила законодавчу і навіть проклала їй стежку. Нині на території «Шувару» триває інтенсивне будівництво Регіонального аграрного центру як вищої форми гуртового ринку. Це — багатофункціональний логістичний комплекс, що поєднує складський, виробничий, торговельний та офісний формати.

— Наприкінці року плануємо відкрити м’ясний зал площею 2,5 тисячі квадратних метрів і зал площею понад 2 тисячі квадратних метрів для продуктів переробки, — розповідає заступник гендиректора ТзОВ «Шувар» Клавдія Гордієнко. — У майбутньому буде ще три великі павільйони, де продаватимуть овочі, бакалію, фрукти, квіти. Плануємо здати цього року в експлуатацію 16,5 тисячі квадратних метрів офісних приміщень, куди запрошуємо всі підприємства, які мають відношення до аграрного ринку. Вони можуть зробити там свої представництва, офіси. Також у нас буде зал для біржових торгів і виставковий. Ми впевнені, що згодом прийдемо до електронних торгів, та сьогодні ще актуальні й майданчики для торгівлі з машин, бо фермери ще не готові вкладати великі кошти. Але потрібно дивитися на кілька кроків вперед. Ми стали одним із засновників Львівської універсальної товарної біржі, вона проводитиме торги на нашій території. Плануємо митний пост, сертифіковану за європейськими стандартами лабораторію. Використовуємо в процесі будівництва продаж облігацій. Клієнти або професійні оператори ринку викуповують їх. Це гарантує нам, що коли відкриємо центр, там уже працюватимуть люди. А для них є гарантія, що їм не відмовлять у площі, не підвищать обумовлену орендну плату...

Результатом зустрічі в Україні керівників європейських гуртових ринків стане розробка спільної аналітичної програми моніторингу цін та збору оперативної інформації. Це дасть змогу оптимізувати переміщення товаропотоків, вирівнювати ціни і зрештою — зробити реальний крок назустріч і виробникам, і споживачам.

Львів.