На запитання «Голосу України» відповідає письменник і літературознавець, колишній політв’язень, доктор філософії Євген СВЕРСТЮК.

1. Яку коаліцію вдасться сформувати у новій Верховній Раді?

2. Чи буде під час політичних домовленостей щодо утворення парламентської коаліції та розподілу посад розіграно так звану «золоту акцію»?

3. Яку роль має відігравати у процесі формування коаліції Президент України? Чи можливе створення широкої коаліції?

1. На мій погляд, альтернативи демократичній коаліції немає. І в принципі бути не може. Я є противником створення безпринципної коаліції, коаліція має будуватися на певних засадах і відповідально, а не кон’юнктурно. Якщо певними політичними силами проголошуються національно-демократичні принципи, їх треба послідовно і завжди дотримуватися, інакше вони нічого не варті.

2. Якщо інші політичні сили поділяють ті принципи, які сповідують сили, що утворять коаліцію, вони, звичайно, можуть приєднуватися до такої коаліції. Але знову наголошу: лише на умовах підтримки принципів. Бо говоримо зараз не про базар, де кожен має свої інтереси і є «героєм сезону», а про людей, які прийшли в політику для того, щоб побудувати достойну державу і зберегти своє обличчя.

Під час розподілу посад треба зробити висновок з того, що ми перекліпали очима упродовж останнього року. Абсолютно непристойно, коли серйозні посади займають мізерні люди, які навіть не розуміють, чого від них вимагається. Ми вже терпіли ганьбу, і нині національно-демократичні сили повинні зробити з цього висновок: кожна мізерна і нікчемна людина на високій посаді знижує рівень держави і руйнує моральний рівень суспільства.

3. Ми повинні переходити з того режиму, коли в державі була авторитарна особа, якій все підпорядковувалося, від абсолютної диктатури вождя до системи демократичної. І треба переходити розумно і плавно. Бо наш народ звик мислити про одну відповідальну особу, і хоч би як руйнували ці усталені уявлення, все одно народ ще довго так буде мислити, і що не трапилося б в країні — вважатиме відповідальним Президента. З цим фактом треба рахуватися, і щоб справді зробити Президента відповідальним за все і відповідно повноваженим. Президент повинен бути активним учасником перемовин щодо утворення парламентської коаліції, адже він відповідає за стан і обличчя держави та її людей.

Парламентська опозиція утворюється не за кількістю голосів, набраних політичною силою, а здатністю утворити дієздатний парламент. Це і буде більшість. Партія регіонів має своє виразне політичне і моральне обличчя і думаю, що вона повинна зайняти своє місце відповідно до того обличчя. Воно не змінилося. Там є ті самі дійові особи, які визначають це обличчя. Тобто її місце, на мій погляд, в опозиції.

Проте розумна співпраця завжди потрібна. Адже перебувати в опозиції — це просто бойкотувати, ця політична сила також повинна мати свою конструктивну програму, прийнятну в багатьох моментах і для уряду.