В Одесі відправлено у відставку «земельну комісію»

На 8-й сесії міської ради одеський міський голова Едуард Гурвіц уніс пропозицію про відправлення у відставку постійної комісії з питань землевпорядкування і земельних правовідносин.

— Робота цієї комісії, — заявив він, — є жирною плямою на репутації міської ради.

Міського голову підтримав голова згаданої комісії Микола Боровський. За його словами, нині вона не справляється з вирішенням завдань, які стоять перед нею. «На роботу комісії, — запевняє фахівець, — занадто багато нарікань. Дуже багато депутатів хочуть стати членами цієї постійної комісії. Члени фракції Партії регіонів прагнуть улаштувати туди побільше «своїх» людей».

Депутати вирішили зробити перерву в засіданні сесії міської ради до 25 жовтня. До цього часу депутатські фракції повинні визначитися з кількісного складу комісії (у колишній було 13 із 120 депутатів) і назвати кандидатури майбутніх членів постійної комісії.

Останнім часом в Одесі спалахують локальні земельні конфлікти — виділяються земельні ділянки для будівництва в рекреаційній зоні міста, тривалий час не розглядаються заяви громадян із земельних питань.

В’ячеслав ВОРОНКОВ.

Одеса.

Чому сільради відмовляються від грошей?

270 тисяч гривень — цю суму втратили сільські громади Каховського району через безгосподарність сільрад. Такого висновку дійшли ревізори обласного КРУ, перевіривши діяльність органів самоврядування.

Ними не були оприбутковані меліоративні мережі, передані сільрадам ще в 2003—2004 роках. Власники земельних ділянок, де проходить зрошення, користувалися ним безоплатно, а тим часом гроші мали б надходити до спільної скарбниці. Загальна протяжність мереж становить 684 кілометри, разом з цим було передано, але не оприбутковано і 543 одиниці техніки та різних механізмів.

Ще одна поширена «стаття» недоотримання доходів — неукладання договорів на земельні ділянки або занижена плата за них. Так, з цієї причини втратили такі потрібні в селі кошти Любимівська, Тавричанська, Чорноморівська, інші сільські ради. А загальна сума втрат — близько півмільйона гривень. Отже, підрахували ревізори, якщо навести лад у всіх взаємостосунках, села району зможуть мати близько 4,3 мільйона гривень живих грошей.

Алла БРУСИЛОВА.

Майбутній уряд змусять виконати обіцянки попереднього

Позачергова сесія Донецької обласної ради схвалила угоду із регіонального розвитку між Кабінетом Міністрів та обласною радою. Її було підписано наприкінці вересня. Згідно із документом, у регіоні будуть реалізовані проекти на загальну суму близько чотирьох мільярдів гривень. Левову частку становитимуть кошти із державного бюджету. Заходи будуть спрямовані на створення нових робочих місць, реорганізацію вугільної галузі, розвиток інфраструктури, екологічні проекти тощо.

На запитання депутатів, чи не проігнорує обіцянки попередників новий уряд, голова обласної ради Анатолій Близнюк відповів так: «Після того як договір буде зареєстрований в Міністерстві економіки, уряд повинен виконувати його. Хто б уряд не очолював». Голова ради закликав керівників міст і районів під час складання планів соціально-економічного розвитку на наступний рік враховувати як джерело доходів названий договір. Окрім того, додатковими джерелами надходжень будуть державні програми та програми із підготовки до Євро-2012. «Кабінет Міністрів — це орган державного управління, не персоніфікований по прізвищах і не приватизований кимось, — додав А. Близнюк. — Ми ратифікували договір і домагатимемося його виконання».

Ліна КУЩ.