Як повідомив Держкомстат, у вересні інфляція прискорилася до 2,2 відсотка. Інакше кажучи, уряд перевиконав річне завдання з прискорення споживчих цін у 7,5 відсотка.

Отже, від початку року індекс споживчих цін уже зріс на 8,6 відсотка. Життя, як то кажуть, спростувало і прогнози Міністерства економіки, яке вважало, що вересень «подорожчає» у межах 0,6 відсотка проти серпня, і оцінки Прем’єр-міністра Віктора Януковича, який не бачив причин для зростання інфляції, і, власне, наші очікування також. Рекордний від осені 2000 року ціновий стрибок, визнаємо, для нас теж був несподіванкою. Хіба хто сподівався, що ціни перестрибнуть навіть минулорічний показник, накручений тарифами на житлово-комунальні послуги.

У вересні головним інфляційним чинником стали харчові продукти, які подорожчали на 3 відсотки, а від початку року — на 12,4. Найбільш слизьке місце виявилося на олії, ціна якої зросла на 17,3 відсотка (від початку року — на 49,5). Але не уникли цінових потрясінь майже всі харчові продукти споживчого кошика.

Молоко — на 8,9 відсотка (від початку року — 15,4);

вершкове масло — на 8,2 відсотка (20,4);

яйця — на 7,4 відсотка (18,9).

На 1—3 відсотки зросли ціни на хліб, макаронні вироби, рибу, м’ясо та м’ясопродукти.

З огляду на останнє слід зазначити, що динаміка цін саме на ці продукти може бути висхідною до кінця року. Адже подорожчання хліба може спричинити високий загальний інфляційний фон, який збігається зі світовими тенденціями до зростання собівартості сільськогосподарської продукції, переорієнтації частини орних земель на вирощування технічних культур (рапсу, кукурудзи тощо), перебої з постачанням борошна. Про намір підняти ціни на хліб уже заявили ВАТ «Одеський коровай» і холдинг «Хлібні інвестиції». Зрозуміло, що підсумковий інфляційний результат залежатиме здебільшого від того, як спрацюють адміністративні запобіжні заходи в регіонах —інтервенції борошна і посилений контроль за роздрібною торгівлею. Поза тим слід констатувати, що дотепер позитивних наслідків від адміністративного впливу на торгівлю ми не мали.

Непродовольчі товари, як і очікувалося, майже не зазнали змін (0,4 відсотка). Послуги подорожчали на 2,2 відсотка (від початку року — 0,7).

Перевищення урядового прогнозу інфляції здатне спричинити перегляд дохідності за облігаціями внутрішньої державної позики, оскільки вони вже зараз мають від’ємну дохідність, а уряд ще вчора гостро потребував позичкового ресурсу. Вересень засвідчив мізерні шанси уряду досягти помірнішої інфляції, ніж торік.