Учора Президент Віктор Ющенко зустрівся з лідерами політичних сил, що пройшли до парламенту. Президент доручив переможцям виборів за п’ять днів надати пропозиції з формату коаліції і висунути кандидатуру прем’єра. Окрім того, глава держави запропонував новообраним народним депутатам скасувати Закон «Про Кабінет Міністрів України» та підпорядкувати йому всі силові структури.

На зустріч запросили лідерів Партії регіонів, БЮТ, блоку «Наша Україна—Народна самооборона», Блоку Литвина та КПУ.

Минулої п’ятниці секретаріат Президента оприлюднив доручення Віктора Ющенка НУ—НС і БЮТ почати переговори «про створення демократичної парламентської більшості». За офіційною інформацією, в консультаціях брали участь: з боку БЮТ — Юлія Тимошенко, Олександр Турчинов і Йосип Вінський, з боку НУ—НС — В’ячеслав Кириленко, Юрій Луценко і Борис Тарасюк. Були також присутні міністр оборони Анатолій Гриценко і перший заступник голови секретаріату Президента Іван Васюник.

Із неофіційних джерел стало відомо, що головним питанням консультацій було обговорення формування уряду і підготовка протоколу про розподіл посад. Сторони начебто домовилися, що БЮТ курируватиме економічний та енергетичний сектори в уряді, очоливши відповідно Мінекономіки, Мінфін і Мінпаливенерго. Припускається також, що БЮТ отримає міністерства промполітики й вугільної промисловості.

Пропрезидентський блок одержить соціально-гуманітарний сектор: міністерства з питань житлово-комунального господарства, праці та соціальної політики, охорони навколишнього природного середовища, освіти, культури, а також Міністерство у справах сім’ї, молоді та спорту. Крім цього, НУ—НС одержує МВС. Щодо участі у формуванні парламентської більшості блоку Литвина, то у разі входження до коаліції його лідер може отримати посаду Голови Верховної Ради, а блок — частину керівних посад в уряді й парламентських комітетах.

Однак меморандум досі не оприлюднено, тож не виключено, що БЮТ і НУ—НС остаточної згоди поки що не дійшли.

Тим часом у суботу в інтерв’ю французькому телеканалові «Франс—24» Президент Віктор Ющенко заявив, що лідер БЮТ Юлія Тимошенко може стати Прем’єр-міністром тільки після досягнення згоди між демократичною більшістю й опозицією. На його думку, формування парламенту має початися якнайшвидше, відразу після того, як стануть відомі остаточні підсумки виборів, тобто через чотири—п’ять днів. Віктор Ющенко також заперечив, що говорив про створення широкої коаліції, але наголосив: діалог між трьома політичними силами необхідний. Скажімо, помаранчеві сили можуть сформувати коаліцію, але надати (вперше в історії України) портфелі міністрів, а також комітети і посади парламенту представникам опозиції.

А кандидат у депутати від Партії регіонів Нестор Шуфрич не виключає можливості складення депутатами від партії своїх мандатів. Він назвав це «одним з варіантів» розвитку подій і наголосив, що «від Партії регіонів залежить, буде новий парламент чи не буде». Складення депутатами від партії своїх повноважень не відкидає й інший регіонал — Сергій Ківалов. На його думку, за такого розвитку подій «ще мінімум на рік продовжиться ефективна робота уряду Віктора Януковича». Складанням мандатів у разі нестворення широкої коаліції погрожує й кандидат у депутати від ПР Інна Богословська.

Тим часом лідер комуністів Петро Симоненко заявив, що Компартія готова розглянути можливість роботи в уряді Юлії Тимошенко. Однак це залежатиме від того, «які це будуть посади і ступінь свободи відносно виконання того, що ми запропонуємо», — запевнив Петро Симоненко. Серед посад, на які претендують комуністи, — Рахункова палата, Національний банк та Генпрокуратура. «Тільки якщо Генеральний прокурор буде комуністом, тільки тоді Генеральна прокуратура буде доводити всі справи до кінця», — вважає він. Петро Симоненко також запропонував віддати опозиції посади Президента, Прем’єр-міністра та Голови Верховної Ради.

Водночас лідер КПУ підкреслив: «Ми не будемо в тій коаліції, де є представники чи блоку «Наша Україна—Народна самооборона», чи БЮТ».

Лідер блоку свого імені Володимир Литвин не має наміру йти в коаліцію за посаду глави парламенту.

— Нинішні переговори зводяться до «хочеш посаду — бери ще п’ять». Я хочу сказати: я ні до кого не збираюся тулитися, — запевнив Володимир Литвин.

За його словами, нині БЮТ і НУ—НС можуть створити коаліцію у 228 голосів, але це буде нестабільна більшість. Адже доведеться приймати складні й відповідальні рішення, і такої кількості депутатів недостатньо. Володимир Литвин закликає провідні сили домовитись про алгоритм співпраці, щоб уряд, який буде сформовано, зміг пропрацювати тривалий час і ухвалити рішення, можливо, непопулярні, але необхідні для держави.