Знаменита свинарка — Герой Соціалістичної Праці — каже, що піднімати сільське господарство після війни було легше, ніж тепер

Своєю назвою село Калініне Артемівського району зобов’язане колишньому однойменному племінному заводу — одному з найбільших у Радянському Союзі. Достатньо сказати, що в селі мешкали тринадцять Героїв Соціалістичної Праці! Сьогодні в живих залишилася одна героїня й улюблениця односельців — Поліна Пилипівна Ліпатова. На Донеччину вона приїхала з Росії одразу після війни, рятуючись від голоду. А вже у 22 роки отримала Золоту Зірку — за відгодівлю 110 голів свиней із середньомісячним приростом по 27 кілограмів.

«Я була наймолодшим Героєм Соцпраці, і працювати погано совість не дозволяла, — пригадує жінка. — Треба було виправдовувати свою Зірку. Механізації не було, все робили руками. Вставали о четвертій ранку, майже без вихідних: коли-не-коли випрошувала два вихідні на місяць».

Чотири рази Поліна Пилипівна зі своїми «підопічними» їздила до Москви, на Виставку досягнень народного господарства. Із ностальгічною посмішкою моя співрозмовниця пригадує, як у 1953 році привезена на ВДНГ свиноматка привела 14 поросят.

— Від відвідувачів відбою не було. І наші, із-за кордону. Мої поросята мали такий успіх: всі біленькі, чистенькі. Та ще й висока вага. Я їх, звичайно, потай вигулювала. Мене в павільйоні знали, як-не-як, Герой Соцпраці. І дозволяли, поки людей не було, вивести поросят на територію виставки. А вони просто ручні: я попереду, вони за мною біжать до лісу, гриби збирати.

Народжена в багатодітній селянській родині, Поліна Ліпатова не боялася труднощів. Каже, що за важку працю отримувала не лише нагороди — Золоту Зірку Героя Соцпраці та два ордени Леніна, а й матеріальне заохочення. Грошей платили стільки, що вистачало допомагати біднішим родичам. Тепер пенсіонерка з болем дивиться на знищення колишнього племзаводу. В підприємства нові господарі та борги у зарплаті. «Після війни — і то легше було піднімати сільське господарство, ніж зараз. Потрібен гарний господар. І щоб людям гроші платили», — переконана Поліна Пилипівна.

Торік вона відсвяткувала своє 80-річчя. Привітати ювілярку приїхали керівники районної та сільської рад. Ветеран праці каже, що після виходу на пенсію свиней у домашньому господарстві не тримає — грошей вистачає. В будинку Героя Соцпраці мирно уживаються старше і молодше покоління. Онука Поліни Пилипівни завідує сільським клубом, а правнучка — активна учасниця самодіяльності. «Ось нещодавно купили, співають, аж голова у бабусі болить, — жартома бурчить господарка, показуючи на домашнє караоке. І додає: — Але де ж дівчатам до свят готуватися, адже в клубі холодно».

Донецька область.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.