Центральна виборча комісія закінчила обробляти всі протоколи, згідно із якими до парламенту потрапляють Партія регіонів (34,37%), БЮТ (30,71%), НУНС (14,15%), КПУ (5,39%) та Блок Литвина (3,96%). Офіційні результати будуть оголошені після обробки протоколів з мокрими печатками. ЦВК має право оголосити офіційні результати до 15 жовтня включно. Частину розглянутих протоколів із мокрими печатками Центральна виборча комісія повернула на доопрацювання, а чотири територіальні виборчі округи з 225 ще не передавали протоколи до Центрвиборчкому.

Глава делегації ПАРЄ Ханне Северінсен вважає причиною проблем, що виникають із підрахунком голосів та формуванням коаліції, недосконалість українського законодавства. Водночас вона сказала, що «вибори пройшли, можливо, навіть краще, ніж ми очікували». Нині, за її словами, справа за українськими законодавцями.

— Їх чекає дуже відповідальна й напружена робота як над зміною виборчого законодавства, так і над конституційною реформою, — вважає Ханне Северінсен. — І, звісно ж, дуже важливо забезпечити належне функціонування Конституційного Суду.

До того ж глава делегації Парламентської асамблеї Ради Європи наголосила, що внесення яких-небудь змін до Конституції неприпустимо без їх попереднього широкого обговорення і чіткого узгодження напряму, в якому хоче рухатися Україна.

* * *

Партія регіонів і Блок Юлії Тимошенко не бачать підстав для заперечення результатів позачергових парламентських виборів у цілому по Україні. Про це заявили представники БЮТ та Партії регіонів у ЦВК Володимир Пилипенко і Владислав Запанський.

Зокрема, Володимир Пилипенко нагадав заяву лідера БЮТ Ю. Тимошенко про те, що ця політична сила не оскаржуватиме результатів виборів у цілому по Україні. Однак представники БЮТ в окремих регіонах, зокрема в Донецькій області й у Криму, мають намір оскаржити результати виборів на визначених виборчих дільницях, сказав він.

Владислав Запанський також зазначив, що представники Партії регіонів зафіксували «чимало різних порушень», і за деякими з них уже є звернення до судів. Але нагадав, що Партія регіонів і раніше заявляла, що визнає результати виборів, які не будуть сфальсифіковані, тому говорити про оскарження результатів виборів у цілому по Україні не доводиться.

Водночас кандидат у депутати від Партії регіонів Нестор Шуфрич повідомив, що питання про те, чи оскаржуватиме партія вибори, вирішуватиметься після обнародування остаточних офіційних результатів голосування.

* * *

Лідер СПУ Олександр Мороз переконаний, що його партія і надалі впливатиме на політичну ситуацію в країні, а її повернення до парламенту буде нетривалим процесом. Лідер соціалістів також зазначив, що його партія не оскаржуватиме результатів виборів, оскільки це важко зробити в умовах заангажованості судів.

— Ми не будемо цим займатися, оскільки для цього потрібно, як на мене, воля інших політичних сил. А разом цим можна було б займатися, — сказав він.

Мороз запевнив, що його партія не збирається відмовлятися від цілей, які ставила перед собою на парламентських виборах, зокрема, стосовно продовження політреформи та надання більших повноважень місцевим органам влади. А повернення в парламент — це, на думку Голови Верховної Ради V скликання, не настільки тривала справа, як комусь здається.