Ну й що з того, що лише районного масштабу

Дитячий садок у селищі Іванівка було закрито 1992 року. Сьогодні його відкрили для 27 дітей, якими опікуватимуться 10 вихователів і нянь.

Відкриття оновленого дитячого садочка в селищі Іванівка насправді перетворилося на свято районного масштабу, на яке мешканці населеного пункту й прилеглих поселень приїхали автобусом, автомобілями, мопедами, велосипедами.

Цікавий і симпатичний цей чоловік — Ярослав Майданський, голова державної адміністрації Семенівського району Чернігівщини. Виступаючи першим на цій імпрезі, сказав, як зав’язав:

«Були часи, коли на початку 90-х років у скруті великій ми замикали дитячі садки. Нині, незважаючи на скруту, ми відкриваємо їх. Попри існуючі обмежені бюджетні кошти району, ми вирішили щорічно здавати в експлуатацію не менше одного дитячого садка. Я вас всіх щиро вітаю і поздоровляю зі святом відкриття!».

Прибули також керівники району, депутати обласної ради й Верховної Ради України. Власне, я репрезентував на святі дух парламентаризму в його сучасному розумінні. Мабуть, сивочолий голова Семенівської райради Сергій Євменов також поділяв це розуміння, бо у своєму короткому слові зазначив:

— Ми відкриваємо цей дитячий заклад як символ співпраці відповідальних працівників на всіх рівнях — сільради, району, області й столиці. Нехай ця спільна добра справа стане прикладом для інших людей і для інших добрих справ!

Було ще багато інших цікавих виступів. Завідувачка районного відділу освіти Тетяна Федюк щиро і оригінально привітала дітей і поздоровила батьків, а депутат Чернігівської обласної ради Михайло Подоляко нагадав присутнім не лише про те, що він є куратором району, а й про своїх шістьох онуків(!).

А щоб ця непересічна подія й спільна добра справа запам’яталася надовго, двоє голів району, панове Я. Майданський і С. Євменов, спільно виставили на стіл валізу з новеньким DVD-плеєром.

Сучасний програвач DVD — це чудова річ, але він сам по собі — як сало без хліба. Тому коли надали слово мені, я спочатку вручив господарям дитсадка «хліб-сіль» у вигляді цукерок, дитячі іграшки, а потім сказав, що ми живемо в дивовижний час, що з’явилася надія на оздоровлення й піднесення рівня життя українців, а до своїх слів додав подарунок — великий телевізор.

Молодші школярі своє поздоровлення малятам і батькам виконали в хореографічній формі, відтанцювавши запальний танок перед захопленою публікою просто на галявині. Публіка також схвально реагувала на декламацію віршиків у виконанні трьохлітніх малюків.

Як годиться, було врочисто (і спільно) перерізано рожеву стрічку, відчинено двері, а тоді спочатку нерішуче, а потім упевнено поспішили дітки разом із батьками всередину, де стараннями вихователів створено атмосферу казковості й затишку.

Воно, звичайно, годилося б ще й освятити цей відновлений дитячий заклад, що, можливо, додало б йому тієї особливої атмосфери.

А може, атмосфери додало те, що дорослі дяді й тьоті відзначили цю планетарну подію районного масштабу під час застілля в означеному дитячому закладі.

Віталій КОРЖ, народний депутат України ІV і V скликань (фракція БЮТ).

Фото Сергія МАРТИНЕНКА.