Проблему обласної дитячої бібліотеки ім. Панаса Мирного не могли вирішити протягом чотирьох років. Це — єдина на Полтавщині бібліотека для дітей (книжковий фонд близько 140 тисяч одиниць). Читачів — понад 10 тисяч. Послуги тут безплатні, що істотно для малозабезпечених сімей.

Приміщення на першому поверсі житлового будинку (515 кв. м) надав бібліотеці ще 1973 року виконком Полтавської міськради. Будинок належав державно-кооперативному об’єднанню «Полтаваоблагробуд». 2001 року приміщення бібліотеки перевели у власність цього об’єднання, а потім тричі перепродали. Воно опинилося в руках трьох приватних підприємців. Ті домоглися рішення Октябрського районного суду Полтави про звільнення приміщення від книг! Але бібліотека не отримала іншого рівноцінного приміщення, тому апеляційний суд Полтавської області двічі відстрочував виселення.

За останні два роки приміщення книгозбірні захоплювала озброєна охорона приватної фірми «Антарес-2000», його підпалювали, десятки разів били вікна — ці злочини залишились нерозкритими. До яких би кабінетів у Києві не зверталися бібліотекарі, всі скарги поверталися до обласної влади і прокуратури.

Варто зазначити, що між облрадою та органами місцевого самоврядування області з більшості питань налагоджена конструктивна співпраця. От і дивно: чому облрада не обурилася, коли «Полтаваоблагробуд» за символічну плату продала майно територіальної громади? Лише в жовтні 2005 року сесія облради розглянула питання про приміщення бібліотеки і визнала за необхідне збудувати нове.

У серпні 2006-го новий голова ОДА Валерій Асадчев ініціював повторний розгляд цього питання на сесії облради, домігся виділення коштів на проектно-кошторисну документацію та закріплення конкретної земельної ділянки. Проект бібліотеки площею 1800 кв. метрів завершено у лютому 2007 року. Та депутати не погодилися виділити кошти на будівництво. І хоча в Господарському суді Полтавської області вже давно оскаржується недійсність договору купівлі-продажу і свідоцтва на право власності, питання про виселення постало знову. Це змусило працівників бібліотеки звернутися до Президента України.

В управлінні інформації та зв’язків з громадськістю ОДА кореспондентові «Голосу України» повідомили: Віктор Ющенко дав доручення Кабміну при формуванні державного бюджету на 2008 рік передбачити субвенцію бюджету області для будівництва нового приміщення обласної дитячої бібліотеки ім. Панаса Мирного.

Полтавська область.