У рамках святкування 90-річчя Національного академічного українського драматичного театру імені Заньковецької тривають гастролі цього театру в Києві.

Художній керівник заньківчан, народний артист України, лауреат Шевченківської премії Федір Стригун каже, що театр традиційно, кожні п’ять років, буває в столиці на гастролях. Такі поїздки завжди є для заньківчан святом. Їхали — ніби додому, адже саме в Києві театр імені Заньковецької був заснований!

До 90-річчя свого театру гості привезли чотири вистав: «УБН» Галини Тельнюк, «Амадей» Пітера Шеффера, «Валентин і Валентина» Михайла Рощина і «Візит літньої пані» Фрідріха Дюрренматта.

— Ми зійшлися на думці, що варто показати останні свої прем’єри. Вони говорять про сучасність. Виставу «УБН» кияни побачать не вперше. Ми показували її тут у 2001 році. Потім возили по Україні та в Америку. Проблема вистави жива й досі — про українця, яким він мусить бути. Хоч йому й важко, майже неможливо таким бути!

Вистава «Амадей» — зовсім інша, це чергова версія взаємин Моцарта і Сальєрі (в цій ролі — неперевершений Богдан Козак).

«Валентин і Валентина» заньківчан іде на київській сцені сьогодні ввечері. Цю п’єсу за радянських часів вважали скандальною й в Україні не ставили. Вона піднімає тему кохання — справжнього, живого, драматичного. У виставі зайняте молоде покоління театру.

Завтра, виставою «Візит літньої пані», гастролі завершуються. Та вже сьогодні очевидно, що вся заньківчанська гастрольна «четвірка» пройшла в Києві на «п’ятірку»!

На знімку: Таїсія Литвиненко (Клер) та Федір Стригун (Іл) у виставі «Візит літньоі пані».

Фото Тараса ВАЛЬКА.