Молодці, що тут казати!

Футбол. Ліга чемпіонів. Груповий раунд. Другий тур. 3 жовтня.

Група А. «Ліверпуль» (Англія) — «Марсель» (Франція). 0:1. «Бешикташ» (Туреччина) — «Порту» (Португалія). 0:1. «Олімпік» — 6 очок, «Порту» — 4, «Ліверпуль» — 1, «Бешикташ» - 0.

Група В. «Валенсія» (Іспанія) — «Челсі» (Англія). 1:2. «Русенборг» (Норвегія) — «Шальке-04» (Німеччина). 0:2. «Челсі» — 4, «Валенсія», «Шальке-04» — по 3, «Русенборг» — 1.

Група С. «Лаціо» (Італія) — «Реал» (Іспанія, Мадрид). 2:2. «Вердер» (Німеччина) — «Олімпіакос» (Греція). 1:3. «Олімпіакос», «Реал» — по 4, «Лаціо» — 2, «Вердер» — 0.

Група D. «Селтик» (Шотландія) — «Мілан» (Італія). 2:1 (Макманус, 62, Макдональд, 90 — Кака, 68 (п).

«Бенфіка» (Португалія, Лісабон) — «Шахтар» (Україна, Донецьк). 0:1. Гол: Жадсон, 42.

«Бенфіка»: Кім, Едкарлос, Луїзао, Лео, Оскар Кардосо, Кацураніс, Руй Кошта, Максі Перейра, Ді Маріа (Бінья, 61), Нелсон (Нуну Гомеш, 44), Родрігес. Тренер — Хосе Антоніо Камачо.

«Шахтар»: П’ятов, Кучер, Фернандіньо, Жадсон (Кастільо, 76), Ілсіньо (Дуляй, 78), Левандовський (Гюбшман, 86), Брандау, Рац, Чигринський, Срна, Лукареллі. Тренер — Мірча Луческу.

Попереджено: Коцураніса, 57, Кардосо, 67, Родрігеса, 77, Срну, 77, Фернандиньо, 82, Кастільо, 83.

Арбітр — Вольфганг Штарк (Німеччина).

Лісабон. «Ештадіо да Луш». 35 000 глядачів. 22 градуси.

Немає слів, футболісти «Шахтаря» дуже порадували вболівальників України не лише відмінним результатом, а насамперед командною грою — якісною, агресивною, цілеспрямованою. Поводилися вони з гідністю і впевнено. В кожному епізоді намагалися довести, що ніяк не збираються знімати капелюха перед господарями. І це їм вдалося, як кажуть, по повній програмі.

Викликає захоплення комбінація, котра завершилася переможним ударом Жадсона. Її «гірники» розіграли, мов по нотах. Брандау відібрав у суперника м’яча в середині поля, видав точну передачу на Раца, котрий флангом кинувся до воріт «Бенфіки». Разван побачив Фернандіньо і віддав м’яча йому. А той у свою чергу, оцінивши ситуацію, зрозумів, що в найліпшому положенні перебуває Жадсон. І не помилився. Донецький «малюк» метрів з дванадцяти, знаходячись прямо проти воріт, пробив ефектно і влучно — 1:0!

Слід сказати, що й після цього заслуженого успіху мали нагоду відзначитися Брандау, Фернандіньо, Лукареллі. Але їм не вдалося реалізувати слушні моменти. Втім, варто зазначити, що «Бенфіка» виявилася суперником надсерйозним, командою, вкомплектованою висококласними виконавцями. Тому Андрію П’ятову не раз доводилося вступати у гру і рятувати свою команду. . Але робитимемо акцент усе-таки на тому, що «Шахтар» на «відмінно» впорався із завданням і очолив турнірну таблицю у своїй групі.

— Результат сьогоднішньої гри закономірний, — сказав Мірча Луческу. — Ми дуже добре провели цей матч, створили багато моментів для того, щоб вразити ворота суперника, контролювали хід зустрічі і перевершили «Бенфіку» в організації гри.

Перемога принесла дуже важливі очки. Безумовно, цей результат додасть упевненості й у наступній зустрічі з «Міланом».

Ми добре вивчили суперника. Постаралися ізолювати Руя Кошту, Ді Марію і Родрігеса — у нас це вийшло, господарі мусили грати тільки довгими передачами на Кардосо. Але саме в цій зоні добре впоралися зі своїми обов’язками Кучер з Чигринським. Останні кілька хвилин суперник цілком розкрився, намагався зрівняти рахунок. У нас вийшли дуже гарні контратаки, але, на жаль, ми не реалізували моменти.

— Чи можна говорити про те, що сьогоднішній «Шахтар» — найсильніший за час вашого керівництва?

- Так, я вважаю, що, маючи в півобороні таких виконавців, як Ілсіньо, Фернандіньо і Жадсон, ми дуже сильні. Якщо згадаєте, якими ці футболісти були, коли приїхали в Донецьк, і порівняєте з сьогоднішнім днем, то побачите велику різницю. Щороку команда росте. Ми поставили завдання на цей сезон грати навесні в Лізі чемпіонів, і така можливість у нас є...

Шотландський варіант

Футбол. Тренер збірної Шотландії Алекс Макліш назвав склад своєї команди на матчі відбірного турніру Євро-2008 з Україною та Грузією, котрі відбудуться 13 і 17 жовтня відповідно.

Воротарі — Гордон («Сандерленд», Англія), Маршалл («Норвіч Сіті», Англія), Макгрегор («Рейнджерс»); оборонці — Александер («Бернлі», Англія), Колдуелл («Селтик»), Дейллі («Вест Гем», Англія), Гаттон («Рейнджерс»), Маківлі («Дербі», Англія), Макманус («Селтик»), Нейсміт («Шеффілд», Англія), Вейр («Рейнджерс»); півоборонці — Браун, Гартлі (обидва — «Селтик»), Фергюсон, Маккаллоч (обидва — «Рейнджерс»), Пірсон, Тіл (обидва — «Дербі»), Робсон («Данді Юнайтед»); нападники — Бітті («Вест Бромвіч», Англія), Бойд («Рейнджерс»), Макфадден («Евертон», Англія), Мелоні («Астон Вілла», Англія), Міллер («Дербі), О’Коннор («Бірмінгем», Англія).

Добірку підготував Віктор БРАНИЦЬКИЙ.