Першим на заклик Президента Віктора Ющенка до трьох провідних політичних сил розпочати попередні політичні переговори про формування коаліційної більшості та уряду відгукнувся лідер Партії регіонів Віктор Янукович. «Партія регіонів завжди послідовно відстоювала необхідність консолідації політичних сил, формування широкої коаліції у Верховній Раді. Це те, з чим ми йшли по мандат довіри до наших виборців. І я переконаний: інший шлях — неможливий», — відразу ж заявив він та запросив до переговорів усі політичні сили, що пройшли до парламенту. «Ми починаємо переговори про формування коаліції у Верховній Раді», — сказав лідер Партії регіонів.

Однак лідер БЮТ Юлія Тимошенко так само відразу чітко і недвозначно відкинула будь-яку можливість коаліції за участю Партії регіонів. «Завтра-післязавтра я зустрінуся з Президентом і з’ясую, що він мав на увазі, коли говорив про початок переговорів різних політичних сил. Думаю, нічого поганого він на увазі не мав», — підкреслила вона, додавши, що під «поганим» розуміє створення «широкої коаліції» з Партією регіонів. Також Ю. Тимошенко зазначила, що мала розмови з низкою представників «НУ—НС», і всі вони одностайно запевнили її, що дотримуються взятих раніше зобов’язань стосовно створення саме демократичної коаліції і неможливості коаліції з Партією регіонів. «Солідна політична сила, якою є блок «Наша Україна—Народна самооборона», не може одного дня прийняти одне рішення, а наступного — змінити його на протилежне», — наголосила вона. «Якщо раптом щось трапиться і «широку коаліцію» буде створено», то, за словами Ю. Тимошенко, БЮТ піде в опозицію і сам відстоюватиме те, за що боровся.

Утім, заступник керівника виборчого штабу блоку «Наша Україна—Народна самооборона» Микола Оніщук також висловив думку, що заклик Президента розпочати діалог між усіма переможцями виборів не означає, що Віктор Ющенко виступає за створення широкої коаліції. «Я не почув фактичного заклику до створення широкої коаліції. Президент вважає, що політики мають діяти в режимі діалогу, навіть перебуваючи в опозиції чи у владі», — сказав М. Оніщук.

Ще один представник блоку «НУ—НС», лідер Європейської партії Микола Катеринчук, заявив, що «зрадницька політика перебіжчиків не знайшла підтримки виборців під час голосування 30 вересня», й закликав БЮТ відразу після оголошення офіційних результатів позачергових виборів розпочати формування демократичної коаліції.

Перебуваючи в Німеччині, В. Ющенко уточнив, що веде мову про побудову конструктивних відносин між тими політиками, які працюватимуть у владі, та тими, які представлятимуть опозицію. Бо попередні результати виборів безперечно говорять про те, що демократичні сили можуть створювати парламентську більшість. «Якщо йдеться про те, що політичні результати виборів дають змогу демократичним силам організувати більшість (а це є так), то відносини влади і опозиції повинні бути конструктивними», — сказав він.

Однак Президент не виключає, що для досягнення діалогу між владою та опозицією останній треба буде надати певні посади і в парламенті, і в уряді. «Я сьогодні не даю рецепту, на базі якого інструментарію можна знайти порозуміння. Безумовно, ми прийдемо до того, що в Україні будуть влада й опозиція. Але хочу підкреслити: ми повинні винести уроки з минулого», — сказав Президент.

Уже вчора представники Партії регіонів Борис Колесников і Раїса Богатирьова провели в стінах парламенту попередні консультації з лідером Блоку Литвина. За повідомленням агентства «ЛігаБізнесІнформ», у консультаціях також брали участь представники КПУ Адам Мартинюк та СПУ Ярослав Мендусь. Р. Богатирьова також сказала, що Партія регіонів уже домовилася про зустріч з представниками «Нашої України—Народної самооборони» та вийшла з пропозицією стосовно такої ж зустрічі з БЮТом. Утім, і БЮТ, і «НУ—НС» відразу заперечили свою участь у коаліційних переговорах з Партією регіонів.

Окрім того лідер «Народної самооборони» Юрій Луценко після вчорашньої зустрічі з Президентом зазначив, що В. Ющенко підтвердив свою вірність позиції створення демократичної більшості, але при цьому він наголошував на необхідності порозуміння з майбутньою парламентською опозицією.

Тим часом представник КПУ Олександр Голуб в інтерв’ю «ІнтерМедіа консалтингу», підтвердивши інформацію про попередні консультації ПР, КПУ та Блоку Литвина, заявив, що до коаліції цих сил можуть приєднатися окремі депутати, котрі пройшли за списками БЮТ і «НУ—НС». «Вони офіційно не вийдуть зі своїх фракцій, але ніхто не заборонить їм голосувати так, як вони захочуть», — сказав він.

Володимир Литвин, коментуючи свою участь у неофіційних консультаціях з усіма політичними силами, зазначив, що насамперед обговорює принципи створення коаліції, а не поділ портфелів, у тому числі й коли йдеться про посаду Голови Верховної Ради.