Уповноважений Верховної Ради з прав людини Ніна Карпачова заявила, що під час дострокових парламентських виборів мало місце масове порушення конституційних виборчих прав громадян України. Це, зокрема, стосується порушення виборчих прав понад одного мільйона громадян України, які не мають реєстрації за місцем проживання і не були внесені до списків виборців, що не може істотно не вплинути на результати виборів. Отже, на її думку, без створення єдиного Державного реєстру виборців не може бути й мови про справедливі та демократичні вибори.

Водночас Н. Карпачова відзначила й позитивні зміни у законодавстві, завдяки чому 30 вересня отримали змогу проголосувати вдома 983 834 інвалідів, осіб похилого віку та хворих, у тому числі тих, хто перебував у лікарнях, що становить 4,24 відсотка громадян України, які взяли участь у голосуванні. Цим дострокові парламентські вибори 2007 року суттєво відрізняються від повторного голосування 26 грудня 2004 року по виборах Президента України, коли, всупереч позиції Уповноваженого з прав людини та рішенню Конституційного Суду, багато інвалідів, літніх та хворих людей було позбавлено цього права, внаслідок чого прямо на виборчих дільницях померло семеро осіб.

Також Уповноважений Верховної Ради наполягатиме на поновленні конституційних виборчих прав близько п’яти мільйонів українських трудових мігрантів. «Якщо вони не перебувають на консульському обліку, то виборче законодавство не передбачає механізму реалізації їхнього виборчого права, тож навіть повернувшись додому менш як за три доби до виборів, вони також не мають можливості це зробити», — зазначає вона. А оскільки Конституційний Суд так і не розв’язав цю проблему, то в одних виборчих комісіях осіб, які, за даними Держприкордонслужби, перебували за кордоном, викреслювали зі списків, а в інших — ні. Відтак Н. Карпачова вважає, що зміни до законодавства мають, зрештою, поновити справедливість стосовно цієї категорії громадян України. Окрім того, не було розглянуто конституційне подання Уповноваженого стосовно заборони відкриття додаткових виборчих дільниць за кордоном, внаслідок чого не змогли проголосувати десятки тисяч громадян України, навіть якщо вони перебували на консульському обліку. Не випадково навіть із 432 942 громадян України, котрих було включено до списків на 115 закордонних виборчих дільницях у 80 країнах, проголосували не більше 26 тисяч, тобто менше шести відсотків. Н. Карпачова звертає увагу на невиправдане позбавлення права голосувати громадян, які перебували за межами постійної реєстрації, оскільки відкріпні талони не передбачені чинним законодавством. Для прикладу, з цієї причини не змогли проголосувати навіть спостерігачі на виборчих дільницях.