Заступник голови Центральної виборчої комісії Жанна Усенко-Чорна повідомила: оголошення попередніх результатів виборів гальмується через те, що комісія не одержала даних про голосування з 21 виборчої дільниці на території округу №1 у Криму через проведення повторного підрахунку голосів на деяких дільницях. Вона зазначила, що відповідно до закону повторний підрахунок голосів проводиться у разі неможливості встановлення реальних результатів голосування без повторного підрахунку або у разі наявності в протоколах друкарських помилок. «Це не така велика кількість протоколів, тому відразу після надходження протоколу окружної виборчої комісії буде завершено процес підбиття підсумків голосування», — зазначила заступник голови ЦВК.

Партія регіонів домагатиметься перерахунку голосів на окремих дільницях Києва. Про це, за повідомленням прес-служби ПР, сказав керівник Київського міського відділення партії Василь Горбаль. За його словами, необхідність перерахунку пов’язана з різницею цифр у протоколах з «мокрими» печатками та тими даними, що їх оприлюднила ЦВК.

Крім того, він заявив, що Партія регіонів поліпшила результат у столиці: порівняно з попередніми виборами, «регіони» набрали 15,5 відсотка голосів виборців, що може забезпечити їм друге місце в Києві. «Від «Нашої України — Народної самооборони» нас відокремлює піввідсотка, але після перерахунку голосів на деяких дільницях, думаю, ця ситуація зміниться», — сказав В. Горбаль.

* * *

За повідомленням прес-служби блоку «Наша Україна—Народна самооборона», юридичному відділу Дніпропетровського обласного штабу блоку стало відомо, що член Центрвиборчкому Михайло Охендовський (який є куратором області від ЦВК) звернувся до членів окружних виборчих комісій — представників коаліції з вимогою транспортувати до ЦВК не лише протоколи про підсумки голосування в межах відповідних територіальних виборчих округів, а й печатки окружних виборчих комісій. Блок «НУ—НС» заявляє, що така вимога є необґрунтованою і незаконною, оскільки виходить за межі повноважень, наданих члену ЦВК, а вони не надають останнім права вимагати від членів окружних виборчих комісій привозити печатки відповідних окружних виборчих комісій. Окрім того, відповідно до наказу інструкції, затвердженої наказом Міністерства внутрішніх справ України №17 від 11 січня 1999 року, печатки і штампи повинні зберігатися в сейфах або металевих шафах.

* * *

Результати голосування на 135-й дільниці Станично-Луганського району Луганської області визнано недійсними, повідомляє прес-служба Луганського обласного виборчого штабу БЮТ. Спостерігачі від БЮТ, які працювали на цій дільниці, у день виборів зафіксували факт незаконного включення до списку виборців 59 осіб, які на момент голосування перебували за кордоном, однак дільнична виборча комісія відхилила скаргу спостерігачів. Цей прецедент було розглянуто на засіданні окружної виборчої комісії, яка ухвалила рішення про перерахунок голосів на 135-й дільниці. У результаті було виявлено, що 41 особа із 59, що не мали права голосу й були незаконно внесені до списків виборців, проголосувала на дільниці, хоча й перебувала в цей час за межами України. А оскільки ця цифра становить понад 20 відсотків від загальної кількості виборців на дільниці, то відповідно до Закону України «Про вибори народних депутатів України» результати голосування на 135-й дільниці було визнано недійсними.

* * *

Соціалістична партія оскаржила в Харківському окружному адміністративному суді результати виборів на окремих дільницях у Харківській області. За повідомленням прес-служби СПУ, соціалісти оскаржили вибори на окремих дільницях в окрузі № 181 — у м. Лозова і с. Піщанка Красноградського району, а також в окрузі № 174 Московського району Харкова. Зокрема, у м. Лозова членами дільничної виборчої комісії № 6 ТВО № 181 зафіксовано, що протокол про підрахунок голосів виборців було складено головою і секретарем комісії в одному примірнику, що порушує положення Закону «Про вибори народних депутатів України». Копії зазначеного протоколу членам комісії видано не було.

У с. Піщанка 30 вересня в приміщенні дільничної комісії № 141 ТВО № 181 на виборчій дільниці встановлено факт відсутності інформації про політичні партії, списки кандидатів у народні депутати, інформації про порядок голосування і відповідальність за порушення в ході голосування. Також соціалісти заявляють, що в Московському районі Харкова в окрузі № 174 30 вересня під час голосування мав місце факт незаконного голосування виборців, безпідставно внесених до списку виборців на окремих дільницях ТВО № 174 (1—8, 10—20, 25, 28, 30, 31, 35, 62, 65, 80, 98).

* * *

Луганське відділення Комітету виборців України вважає, що потрібно скасувати результати голосування у 109-му територіальному виборчому окрузі. За повідомленням прес-служби КВУ, члени 109-го окружкому на своєму засіданні 30 вересня дозволили голосувати виключеним зі списків громадянам, які не повернулися з-за кордону за три дні до виборів. Внаслідок такого рішення в окрузі незаконно проголосували виборці в невідомій кількості. Нагадаємо, що Окружний адміністративний суд Луганської області, задовольнивши позов блоку «НУ-НС», визнав незаконним рішення окружної виборчої комісії, яка включила в списки понад 5 тисяч виборців, що перебувають за кордоном. Окрім того, Комітет виборців України вважає, що порушення під час складання списків не повинні залишитися безкарними. Тим паче що відповідно до ч. 2 ст. 212-7 Кодексу про адміністративні правопорушення за надання недостовірного списку виборців передбачено штраф у розмірі від 25 до 50 неоподаткованих мінімумів громадян. Механізмом покарання винних у низькій якості списків виборців КВУ бачить написання заяв громадянами України до органів внутрішніх справ щодо притягнення до адміністративної відповідальності керівників робочих груп з обліку виборців. У зв’язку з цим КВУ нагадує, що адміністративне стягнення накладається не пізніше як у двомісячний термін з моменту вчинення правопорушення (а таким можна вважати 9 вересня — останній день, коли робочі групи повинні виготовити списки виборців), тож цей термін збігає 9 листопада.

* * *

Представник КПУ Петро Цибенко заявив, що комуністи мають намір оскаржити результати позачергових парламентських виборів, оскільки у них є документи, які доводять фальсифікацію та масові порушення. «У наших опонентів був розрахунок на психологію: мовляв, у комуністів зараз більше голосів, ніж було на попередніх виборах, тож вони повинні бути всім задоволені. А насправді рівень впливу Компартії значно вищий», — сказав він.

* * *

Служба безпеки України задокументувала факти підкупу громадян службовими особами — представниками СПУ — на виборчій дільниці № 68 ОВК № 209 у Чернівецькій області. За повідомленням прес-служби СБУ, 3 жовтня матеріали, на підставі яких порушено кримінальну справу, передано до органів прокуратури. Служба безпеки України заявляє, що у взаємодії з органами прокуратури і надалі докладатиме усіх зусиль для своєчасного реагування на незаконні дії та не дозволить сфальсифікувати реальні результати парламентських виборів.