Сьогодні в Житомирі має відбутися чергова сесія міськради. Серед трьох пунктів порядку денного — «Про затвердження договору оренди цілісного майнового комплексу комунального підприємства «Житомиртеплокомуненерго» Житомирської міської ради». Звучить дуже сухо і прозаїчно, але заковика в тому, що питання, хто, як і за якими тарифами обігріватиме житомирян цієї зими, набуло політичного забарвлення.

За кілька днів до виборів активісти БЮТ пікетували міськраду. Вони протестували проти призначеного на цей час засідання конкурсної комісії, яка мала передати в оренду на 15 років майновий комплекс «Житомиртеплокомуненерго». Річ у тім, що воно вже тривалий час перебувало в оренді і щойно завершився тривалий процес повернення його в комунальну власність. Керівник обласної організації ВО «Батьківщина» Сергій Пашинський пояснив причини протесту тим, що міський голова Віра Шелудченко тривалий час твердила, ніби нічого не може вдіяти з тарифами, бо «Житомиртеплокомуненерго» перебуває в оренді в комерційної структури, але «як тільки цей договір оренди був розірваний, через два тижні проводяться напівкримінальні домовленості з іншою комерційною структурою для передачі підприємства в оренду, щоб потім знову розповідати, що ми нічого зробити не можемо».

Точку зору керівництва міста виклала прес-служба міськради. З повідомлення випливає: утворилася складна ситуація через величезну заборгованість «Житомиртеплокомуненерго» перед ДК «Газ України» (майже 20 мільйонів гривень), а це може зірвати початок опалювального сезону. Мало того, існує небезпека банкрутства ЖТКЕ, що призведе до встановлення монополії «Газу України» на теплопостачання в місті, а це, у свою чергу, дасть поштовх до зростання тарифів. Саме з метою недопущення погіршення умов надання населенню міста послуг на тепло міська рада й оголосила конкурс. Тепер виписуються остаточні умови передачі в оренду «Житомиртеплокомуненерго», зокрема, передбачається можливість одностороннього розірвання договору міською радою у разі невиконання орендарем його умов. Після чіткого окреслення обов’язків сторін умови договору будуть передані на розгляд наглядової ради, депутатів міської ради та постійних депутатських комісій, і лише тоді, після детальної експертизи, договір буде підписано.

Міський голова Віра Шелудченко має свій погляд на пристрасті навколо передачі підприємства в оренду: «Пусті партійні лозунги мене не цікавлять, мене цікавить і хвилює доля простих мешканців міста, їхній добробут і затишок у їхніх оселях. А все те, що сьогодні відбувається навколо підприємства теплопостачання, не що інше, як піар деяких політичних сил та їхніх лідерів, яких не хвилює життя міста та городян, особливо після 15 жовтня, тобто настання опалювального сезону».

Півгодинне пікетування закінчилося тим, що до його учасників вийшов секретар міської ради Анатолій Каленський і повідомив, що конкурс не відбудеться, оскільки треба погодити в депутатських комісіях усі документи, доопрацювати договір, який відповідав би чинному законодавству.

Назвавши це перемогою блоку, Сергій Пашинський застеріг тоді, що «міська влада прийняла рішення перенести конкурс, але це не вихід, оскільки сам цей конкурс — абсолютно непрозорий, конкурс із незрозумілими цілями, який не принесе вирішення проблем в нашому житлово-комунальному господарстві».

Ніхто не береться прогнозувати, як розгорнуться сьогодні дебати на сесії міськради і чи зуміє Віра Шелудченко переконати, що міська влада «не потягне» «Житомиртеплокомуненерго», а той, хто візьме його в оренду, зможе це зробити. Особливо на фоні тривожного повідомлення, яке надійшло від ДК «Газ України»: керівники 14 областей, а серед них і Житомирської, попереджено, що газ підприємствам комунальної теплоенергетики подаватиметься тільки тоді, коли повністю буде проведено розрахунки за той, що вже спалили цього року.

Житомир.