Одразу обмовлюся: така думка суто моя і, безсумнівно, суб’єктивна. Зародилася вона після присутності на громадських слуханнях, організованих депутатами Севастопольської міськради і присвячених розглядові питання про надання дозволу (варіант — заборони) на будівництво житлового будинку в зоні сформованої забудови. А тому для посилення оптимістичності до заголовка таки треба було б, мабуть, додати знак запитання. І тоді зберігалася б надія на поліпшення ситуації. Був би привід для оптимізму.

А поки що, згідно з дослідженнями, проведеними одним з інформаційно-аналітичних інтернет-порталів, лише за один тиждень улітку 2007 року по місту середня вартість житла в Севастополі на так званому вторинному ринку зросла на одинадцять умовних доларів за конкретний метр квадратний. І досягла позначки майже 1250 доларів США. Що відбувається за цілковитої згоди з тенденцією, яка намітилася раніше. За один тільки місяць “запитувана” ціна житла зросла на 30 доларів, тобто на 2,5 відсотка. Крім того, аналітики оперують розробленим на основі математичного аналізу “індексом цінового чекання”. Який також зріс “і перебуває в позитивній області (цитата з Інтернету. — М. М.)”. Що для фахівців у сфері ріелторства свідчить про високу ймовірність подальшого планомірного зростання цін на “вторинну” нерухомість у Севастополі.

На ціни “вторинного” ринку житла, крім інших умов, впливає вартість квадратних метрів новозбудованих квартир. На чому, у свою чергу, позначається навіть місце зведення новобудови. Наприклад, як далеко новобудова розміщена від уже наявних ліній комунікацій. Що, власне кажучи, зрозуміло навіть неспеціалістові: якщо новий будинок заклали далеко від ліній електро-, газо-, водо- і т. п. постачання, то на вартості квартири, безсумнівно, позначиться і вартість підведення всіх комунікацій. Що більше відстань підведення — то більші витрати — то дорожчий метр квадратний. Логіка залізобетонна.

У розмові з фахівцями вдалося з’ясувати, що витрати забудовника в обжитих (мається на увазі близькість комунікацій) районах Севастополя можна “вмістити” приблизно в 600 доларів за метр квадратний. Продають той-таки “м. кв.” без внутрішнього оздоблення вже за 1000—1200 доларів. Рентабельність полічить навіть третьокласник. Дехто в Севастополі обіцяє покупцям, що за рік-два побудує їм квартиру за ціною не більш як 860 доларів за квадратний метр. Одна класична умова: гроші — зараз, а квартира, як і стільці, — потім. Часовий розрив і скандали на зразок з київським “Еліта-Центром” спонукають багатьох платити нехай більше на 200—400 доларів, але тільки за те, що вже є в наявності.

Спеціалісти-ріелтори, ґрунтуючись на аналізі попиту та пропозиції, визначили, що дефіцит житлоплощі в Севастополі коливається у значеннях від одного до півтора мільйона “квадратів”. Якщо помножити цю цифру на рентабельність, стане зрозумілий інтерес представників будівельного бізнесу до Севастополя. (До слова, найбільшу будівельну організацію Севастополя придбала київська фірма. Московські будівельники, кажуть, уже домовилися про зведення елітних житлових комплексів у Севастополі на берегах Севастопольської бухти — до 2017 року цю територію займають частини Чорноморського флоту РФ. Представники вінценосних арабських родин стали частими гостями в Севастополі і в інтерв’ю для ЗМІ висловлюють готовність інвестувати сотні мільйонів у будівництво найрізноманітніших об’єктів — від готелів до аеропортів — у приморському місті.)

Але повернемося від загального до окремого: до громадських слухань. Депутати на самому початку зборів висловили задоволення від того, що забудовник погодився бути законослухняним і суворо дотримуватися правил, які розробила міськрада. Радість депутатів зрозуміла: прокуратура постійно документує факти самовільного будівництва таких великих об’єктів, як багатоквартирні житлові будинки. Порушники готові до величезних фінансових санкцій, передбачених Законом України “Про відповідальність підприємств, установ, організацій за правопорушення у сфері містобудування”. Так було у випадку із самовільним будівництвом однієї із севастопольських будфірм житлового будинку: за розпорядженням прокуратури роботу зупинили і заплатили штраф у розмірі... 50 відсотків (!) від вартості виконаних робіт.

Так будують не лише житло, а й бази відпочинку у прибережній зоні, інші об’єкти. У бюджет порушники заплатили загалом близько 100 тисяч гривень. Проте й надалі готові йти шляхом “спочатку будуємо — потім платимо штрафи — потім узаконюємо”. Знаючі люди стверджують, що так швидше і вигідніше, ніж “за законом”. Майже з кожним таким випадком хоч-не-хоч доводиться розбиратися депутатам міськради.

Герої нашої розповіді почули міських депутатів і прийшли тримати раду з громадськістю задовго до початку будівництва. Переказувати весь перебіг громадських слухань не будемо. Зупинимося лише на тім, що пропозиція фірми-забудовника полягала коротенько в такому: в зоні житлової забудови вони роблять сучасний дитячий майданчик і зводять спортивний зал, передають усе це в комунальну власність міській громаді. За що просять дозволу на будівництво однопід’їздного п’яти-, можливо, семиповерхового житлового будинку.

Те, як закінчилося голосування мешканців прилеглих будинків, що зібралися, схоже, не стало одкровенням ні для депутатів, ні для представників фірми-забудовника: збори переважною більшістю голосів висловилися однозначно: “Ніякого будівництва не дозволяємо!”.

Точок “суспільно-будівельного напруження” в Севастополі налічується щонайменше добрий десяток. Лише тих, про які мало не щодня розповідають міські ЗМІ. Наприклад, на будмайданчику, котрий намагається “освоїти” будівельна компанія “Консоль”, пристрасті активно киплять майже рік. Було тут усе: протестні акції мешканців прилеглих будинків; мітинги на чолі з депутатами міськради і голосування за суворі резолюції; плакати, де “Консоль” та її співробітників нагороджували не зовсім друкованими словами; таблички з написами “Заміновано!!!”, що мають на меті, як і бар’єри з людських тіл, перепинити шлях будівельній техніці... А ще відбулося те, чого, за логікою розвитку подій, і треба було очікувати: побилися охоронці фірми з протестуючими місцевими жителями. У сімдесятирічної активістки з числа протестуючих медики зафіксували струс мозку.

Адміністративна територія, підлегла Севастопольській міськраді, більша, ніж територія Києва. Або, скажімо, Москви. А забудована вона лише ледь на п’яту частину. Тож перспектива для розвитку будівельного бізнесу в Севастополі більш ніж приваблива. Будувати без з’ясування думки “близькоживущої” громадськості можна багато. Але... Подорожчання будівництва за рахунок підведення комунікацій... Зростання цін за метр квадратний... Утім, про це ми вже писали. Вище.

Коли йшов після зборів, ні сіло ні впало згадав вислів: “Песиміст — це добре поінформований оптиміст”. До чого б оце такі думки? Ну не до підвищення ж цін на нерухомість?!

Севастополь.

На знімку: такими грізними попередженнями жителі центральної частини Севастополя намагаються зупинити наступ фірм-забудовників на “їх” територію (табличку цього року встановили на в’їзді на будмайданчик по вул. Терещенка. Не допомогло: водії важкої будівельної техніки на попередження не відреагували — котлован під висотку вже викопано).

Фото автора.