Чинна редакція закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» встановлює строк повноважень місцевої ради та сільського, селищного, міського голови.

Однак при цьому не врегульовується проблема строку повноважень місцевої ради, обраної не під час чергових місцевих виборів (тобто виборів, які проводяться одночасно в усіх територіальних громадах України). Така ситуація виникає, якщо проводяться позачергові, повторні вибори ради або обирається рада новоствореної територіальної громади (так звані перші вибори). Подібна проблема стосується строку повноважень сільського, селищного, міського голови, обраного на позачергових, повторних чи перших виборах.

Крім того, закон нечітко ув’язує між собою питання дострокового припинення повноважень голови територіальної громади та звільнення його з відповідної посади. У зв’язку з цим можливі ситуації, коли повноваження голови припинені достроково, однак він залишається на своїй посаді.

Щоб усунути цю та інші колізії, що виникають при застосуванні закону, Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування опрацьовує зміни до закону «Про місцеве самоврядування в Україні». Зокрема, в ініційованому групою народних депутатів документі пропонується визначити, що «строк повноважень сільського, селищного, міського голови, обраного на чергових місцевих виборах, визначається Конституцією України», а «повноваження місцевої ради, обраної на позачергових або перших виборах, закінчується в день відкриття першої сесії відповідної ради, обраної на чергових виборах». Крім того, передбачається, що «перший заступник голови ради в разі відсутності голови ради або неможливості виконання ним своїх обов’язків з інших причин здійснює повноваження голови відповідної ради». А «заступник голови ради здійснює повноваження голови відповідної ради в разі його відсутності або неможливості виконання ним своїх обов’язків, за відсутності або неможливості їх виконання першим заступником голови ради».

Інформаційне управління Верховної Ради.