Футбол. Ліга чемпіонів. Груповий етап. 2-й тур. 2 жовтня.

Група Е. «Ліон» (Франція) — «Рейнджерс» (Шотландія). 0:3. «Штутгарт» (Німеччина) — «Барселона» (Іспанія). 0:2. «Барселона», «Рейнджерс» — по 6 очок, «Штутгарт», «Ліон» — по 0.

Група F. «Манчестер Юнайтед» (Англія) — «Рома» (Італія). 1:0 (Руні, 70).

«Динамо» (Україна, Київ) — «Спортинг» (Португалія, Лісабон). 1:2. Голи: Тонел, 14, Ващук, 28, Полга, 38.

«Динамо»: Шовковський, Гіоане (Гусєв, 56), Корреа, Рінкон, Шацьких, Михалик, Мілевський (Клебер, 58), Ващук, Каддурі, Гавранчич, Юссуф. Тренер — Йожеф Сабо.

«Спортинг»: Стойкович, Полга, Ронні, Вукчевич (Ізмайлов, 68), Тонел, Яннік Джало (Гладстон, 90+2), Мігель Велосо, Жоао Моутіньо, Романьолі (Паредес, 77), Лієдсон, Абель. Тренер — Пауло Бенту.

Попереджено: Полга, 21, Корреа, 55, Михалика, 62, Вукчевича, 64, Клебера, 84.

Арбітр — Бертран Лайєк (Франція).

Київ. НСК «Олімпійський». 40 000 глядачів. 16 градусів.

Група G. «Інтер» (Італія) — ПСВ (Нідерланди). 2:0. ЦСКА (Росія) — «Фенербахче» (Туреччина). 2:2. «Фенербахче» — 4, «Інтер», ПСВ — по 3, ЦСКА — 1.

Група H. «Стяуа» (Румунія) — «Арсенал» (Англія). 0:1. «Севілья» (Іспанія) — «Славія» (Чехія). 4:2. «Арсенал» — 6, «Севілья», «Славія» — по 3, «Стяуа» — 0.

Незважаючи на пізній час (матч у Києві завершився майже опівночі) вболівальники ще довго не розходилися. Вони оточили дворик стадіону, де роздягальні команд, і голосно вигукували одне слово: «ганьба».

І людей можна зрозуміти, адже вони щиро люблять «Динамо», але не таке, як оце сьогодні. Команда продовжує рухатися в темному тунелі, де попереду поки що — жодного натяку на світло. Цього разу динамівці програли не такому вже нездоланному суперникові. І в «Спортинга» проблем вдосталь. Недаремно він досить посередньо виступає в національному чемпіонаті. І в Лізі чемпіонів лісабонці стартували невдало, програвши вдома в першому турі «Манчестер Юнайтед» — 0:1.

Зрозуміло, що до Києва португальці прибули з однією метою — виграти і частково реабілітуватися. Але їхнє завдання могло стати нездійсненним, якби «Динамо» грало хоч трохи сильніше, розсудливіше, реалізовувало хоча б частину створюваних моментів. Але так не сталося. Київським футболістам бракує виконавської майстерності. А це свідчить про їхній посередній професіональний рівень.

Часто можна почути банальну фразу: мовляв, виграє команда, програє тренер. Як на мене, цього разу все було навпаки. Гадаю, не Сабо програв, а команда.

— Якщо ми не виграли такий матч, то я не знаю тоді, який взагалі можемо виграти, — сказав журналістам після поєдинку Йожеф Йожефович. — Атакуємо, за рахунку 0:0, маємо два моменти, але не забиваємо. А потім хто зна звідки м’яч залітає в наші ворота. Хоча, начебто, і грали непогано: були швидкість, думка, певний малюнок гри, і головне — були моменти. Якщо зібрати всі моменти біля воріт суперника, то можна було забити п’ять-шість м’ячів. А скажіть мені, які моменти були біля наших воріт, що створила команда «Спортинг»? Я таких не пам’ятаю.

Моменти виникли лише внаслідок грубих помилок окремих наших оборонців. Мені особливо гірко і прикро тому, що сьогодні ми не повинні були програвати в жодному разі. На тренерській раді ми розбирали гру суперника, вирішували, як йому протидіяти. Пролунала пропозиція зіграти на контратаках від оборони з одним нападником. Я категорично відкинув подібний варіант, це не мій футбол...

Справді, подеколи в першому таймі команди демонстрували футбол, про який кажуть — може бути. Та й м’ячів було забито три. Хоча наші вболівальники раділи тільки одному з них. Тому, зрозуміло, котрий влетів у ворота Стойковича. Комбінація була ніби ефектною. Шацьких зробив передачу на Мілевського, а той виклав м’яча під голевий удар Ващукові. Але все динамівці робили досить повільно. Це свідчить про невисоку надійність оборони лісабонського клубу. І якби «Динамо» було потужнішим, неодмінно здолало б «Спортинг». Але... не ті тепер часи.

Два інших влучення були, на жаль, у ворота Шовковського, котрий не все зробив, щоб їх не було. Та й наші оборонці (навіть найдосвідченіші) припускалися ну просто дитячих помилок. В атаці також нічого путнього не створювалося. Хоча «Динамо» й більше володіло м’ячем, але слушні нагоди продовжувало марнувати.

Після перерви динамівці хутко кинулися вперед. Протягом тривалого часу вони володіли ініціативою, притискаючи гостей до воріт, мов до канатів рингу, і гемселили щосили. Але безрезультатно. Міг відзначитися Гусєв, котрий тільки-но вийшов на заміну. Він вправно кинувся на добивання після удару Корреа. Але влучив у «молоко». Потім Клебер вискочив сам на сам із Стойковичем. Але на ньому завис оборонець «Спортинга». Тому удар у бразильця вийшов несильний.

Попри всі похибки динамівці могли врятувати матч. Однак Рінкон на першій компенсованій хвилині зблизька пробив вище воріт. Хоч як це сумно, але тепер вихід «Динамо» не тільки в плей-оф, а й до Кубка УЄФА під великим запитанням. Отож знову навесні столиця України може залишитися без єврокубків.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.