За підсумками виборів Президент України Віктор Ющенко виступив із заявою про формування парламентської коаліції

Він, зокрема, наголосив: «Я очікую від лідерів Партії регіонів, Блоку Юлії Тимошенко, Блоку «Наша Україна—Народна самооборона», Блоку Литвина політичної мудрості і кроків до консолідації країни навколо національних пріоритетів. Політичні сили новообраного парламенту повинні виробити модель співпраці влади й опозиції навколо спільного порядку денного для України.

Моє бачення пріоритетних завдань коаліції, яка найближчим часом буде сформована, та уряду таке.

Перше. Прийняти економічну програму розвитку країни, через винятково ринкові механізми зупинити зростання цін і вирівняти, оптимізувати доходи громадян. Новий уряд повинен продемонструвати нову якість соціальної політики в країні.

Друге. Скасувати депутатську недоторканність і привілеї.

Третє. Розробити і схвалити державний бюджет на 2008 рік з повним урахуванням соціальних ініціатив Президента України. Я не розглядатиму проект бюджету, де кошти від скасування привілеїв депутатів не будуть спрямовані на соціальні виплати.

Четверте. Схвалити пакет антикорупційних законів і створити національне антикорупційне бюро. Я наголошую: закон буде один для всіх!

П’яте. Забезпечити енергетичну безпеку країни.

Окрім того, я хотів би нагадати: ми пам’ятаємо, що детонатором політичної кризи стала політреформа-2004. Тому без реформування Конституції буде важко утримувати політичну стабільність. Тому 2008 рік має бути присвячений новому конституційному процесу і схваленню нової редакції Конституції України.

Це основна, офіційна частина заяви, яку я хотів оприлюднити перед вами.

Тепер дозвольте зробити декілька коментарів. На момент нашої розмови підраховано 99,25 відсотка всіх бюлетенів. До парламенту пройшли п’ять політичних партій: Партія регіонів, БЮТ, «Наша Україна—Народна самооборона», Блок Литвина і комуністи. За останні два дні я провів усі відповідні політичні консультації з політичними переможцями і сьогодні даю доручення Партії регіонів, БЮТ, «Нашій Україні—Народній самообороні» разом з іншими переможцями парламентських виборів в Україні розпочати попередні політичні консультації щодо формування більшості в українському парламенті і формування уряду України.

Хотів би особливо підкреслити, що протягом останніх півтора року три політичні сили — Партія регіонів, БЮТ і «Наша Україна» отримали майже 80 відсотків загальної підтримки виборців.

Це свідчить про виняткову відповідальність цих трьох політичних сил за стабілізацію політичної ситуації, насамперед в українському парламенті, основ формування парламентської більшості, а на її базі й уряду України, і принципів відносин між владою та опозицією. Моїм глибоким переконанням є те, що сьогодні ні крісло Прем’єр-міністра, ні розподіл портфелів в уряді чи комітетів Верховної Ради не буде забезпечувати стабілізацію політичної ситуації. Насправді істинну політичну стабільність ми можемо отримати від політичного порозуміння трьох головних політичних гравців: Партії регіонів, БЮТ і «Нашої України». Тому мій головний посил, апелюючи до цих політичних сил, є такий: вони повинні розпочати політичні переговори, в рамках яких сформувати основи більшості в українському парламенті, уряду України і відносин між тими політичними силами, які представлятимуть владу та опозицію. Я, проводячи консультації з політичними лідерами названих та інших партій, зазначив: я готовий виступити гарантом реалізації тих домовленостей, яких буде досягнуто в рамках проведення попередніх переговорів між цими та іншими політичними силами — учасниками формування парламентської більшості в українському парламенті та опозиції».

Президент дав старт формуванню нової парламентської коаліції

Відразу після виголошення заяви глави держави в інтерв’ю «Українській правді» її прокоментував керівник служби Прем’єр-міністра Сергій Льовочкін, який з посиланням на Віктора Януковича заявив, що той підтримує позицію Президента Віктора Ющенка стосовно формування парламентської коаліції.

Натомість лідер БЮТ Юлія Тимошенко, коментуючи заяву Президента, зазначила, що висловлює абсолютну готовність до створення за результатами дострокових виборів до Верховної Ради та відповідно до угоди, укладеної між її політичною силою та «Нашою Україною», нової демократичної парламентської більшості та нового чесного і професійного уряду. «Але ми заявляємо, що співпраця та партнерство між демократичними силами з одного боку та Партією регіонів з другого може розвиватися тільки в одному напрямку — надання парламентській опозиції (Партії регіонів) усіх необхідних прав і компетенцій для контролю за діями влади. Будь-які інші варіанти співпраці між нашою політичною силою та Партією регіонів заздалегідь виключаються», — сказала вона. Також Ю. Тимошенко ще раз заявила, що її політична сила чесна перед людьми як до виборів, так і після них, тож у разі створення коаліції між «Нашою Україною» та Партією регіонів БЮТ залишиться в опозиції. «Це набагато чесніше і корисніше для країни, ніж ставати політичним дахом для мафії. Посади для нас, коли за них потрібно здавати незалежність України, національні інтереси та інтереси людей, нічого не варті. Ми були і залишаємося з Україною і українською нацією», — запевнила Ю. Тимошенко.

Зауважимо, що у вівторок, після зустрічі з В. Ющенком, Юлія Тимошенко повідомила, що домовилась з Президентом відразу після оголошення попередніх результатів виборів розпочати формування Кабінету Міністрів і решти органів виконавчої влади. «Ми домовилися про наступні речі: одразу після оголошення попередніх результатів ЦВК для того, щоб мати впевнену базу для формування влади, ми починаємо формування уряду, і одразу після того починаємо формування усіх керівних посад, складу всієї виконавчої влади», — сказала вона під час брифінгу. Окрім того вона додала, що її розмова з Президентом свідчить: сьогодні не існує інших планів стосовно формування коаліції, окрім як у складі її політичної сили та «Нашої України». Водночас лідер БЮТ зазначила, що не виключає приєднання до коаліції демократичних сил блоку Литвина, але виключила можливість створення коаліції з Партією регіонів та комуністами.

Так само не проти розширення коаліції за рахунок блоку Литвина і «Наша Україна—Народна самооборона». Зокрема, заступник керівника виборчого штабу «НУ—НС» Микола Оніщук зазначив, що його політична сила «зацікавлена у зміцненні коаліції».

Зустріч із Президентом мав і Володимир Литвин. Ця політична сила поки що заявила, що блок отримав пропозиції про створення коаліції від усіх сил, які проходять до парламенту, але визначатиметься лише після офіційного оприлюднення результатів виборів і після ретельного аналізу політичних програм та обіцянок, щоб блок Литвина не став заручником ситуації, коли його будуть примушувати виконувати нездійсненні або навіть абсурдні обіцянки.