Про тиск і погрози заявив голова територіальної виборчої комісії №36 виборчого округу №40 у Донецьку Джасур Лутфуллаєв, який представляє в комісії Соціалістичну партію України. У вівторок він звернувся по допомогу до журналістів, заявивши, що боїться виходити з будинку. За словами Д. Лутфуллаєва, ввечері 1 жовтня він повіз до окружної комісії протоколи і бюлетені, однак, побачивши велику чергу, вирішив здати документи наступного ранку. Повернувшись додому, голова комісії побачив, що в його автомобілі побито вікна. Пізніше пролунав дзвінок, де невідомий начебто погрожував представнику СПУ та його родині та обіцяв «проблеми» в бізнесі. Після чого голова вирішив звернутися із заявою до преси.

У розмові із журналістами Джасур Лутфуллаєв не зізнався, хто саме чинив тиск на нього. Після зустрічі із пресою голова комісії таки поїхав на засідання окружної комісії. Просто із засідання його забрала «швидка допомога»: за попередніми даними, далася взнаки перевтома і безсоння. До Будьоннівського району, де розташований виборчий округ, виїхали представники кількох політичних сил, які по-своєму трактували події.

Обласний штаб блоку Юлії Тимошенко заявив, що голова виборчої комісії «зазнає переслідувань із боку невідомих за те, що він поширив факти фальсифікації виборів на своїй дільниці». Керівник міського штабу БЮТ Володимир Каплієнко подав заяву про визнання недійсними виборів на названій дільниці. За інформацією штабу, під час відкриття скриньки для бюлетенів із дільничної комісії з’ясувалося, що кількість бюлетенів не відповідає записам у протоколі — виявлені «зайві» бюлетені.

«Цілеспрямованою роботою із перегляду підсумків голосування» назвав дії представників опозиції та спостерігачів із Грузії у виборчому окрузі №40 обласний штаб Партії регіонів. «Кількість грузинських спостерігачів на дільниці і прилеглій території досягла 40 осіб. Таке «спостереження» призвело до того, що засідання комісії затяглося на 30 годин. Це також зірвало 1 жовтня навчальний процес у школі, в приміщенні якої знаходилася дільниця... Люди не мали можливості навіть вийти до туалету, а якщо їм вдавалося все-таки вмовити «наглядачів», то лише під їхнім особистим конвоєм...».

***

Через виборче напруження, недосипання, а також розв’язання конфліктних ситуацій потрапив до лікарні голова окружної виборчої комісії територіального виборчого округу №211 Анатолій Лаврентєв, представник Партії регіонів. Підозри на інсульт не підтвердилися.

***

Спостерігачі від Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) мають намір залишитися ще на певний час в Україні, щоб стежити за подальшим розвитком подій. Про це повідомив заступник голови спостережної місії ОБСЄ Штефан Краузе. Серед причин повільного підрахунку голосів він називає технічні помилки.

— Це не є підозрілим, — запевняє Штефан Краузе. — Виходячи з мого досвіду, хочу сказати, що під час опрацювання протоколів завжди трапляються технічні помилки. Іноді більше, іноді менше. У нас ще немає загальної картини зі всієї країни. Про будь-які офіційні скарги з боку політичних партій до суду чи до виборчої комісії нам поки що не відомо.

Зі слів представника ОБСЄ, спостерігачі не можуть знати про ситуацію в усій країні, тому що відвідали в неділю тільки три тисячі з-понад 30 тисяч виборчих дільниць. Як повідомив Штефан Краузе, звіт спостерігачів від ОБСЄ планується опублікувати впродовж наступних двох місяців.

***

За даними Центральної виборчої комісії, опрацьовано 100 відсотків протоколів дільничних виборчих комісій у закордонному виборчому окрузі. БЮТ за межами країни підтримали 33,13 відсотка виборців, Партію регіонів — 26,4, блок «Наша Україна — Народна самооборона» — 25,52. За Всеукраїнське об’єднання «Свобода» проголосувало 2,28 відсотка українців, що мешкають за кордоном, Блок Литвина набрав 2,25 відсотка, Комуністична партія — 1,64, Соціалістична — 1,15 відсотка. Не підтримали жодну з політичних сил 2,32 відсотка наших закордонних співвітчизників.

***

Представниками Київської міської організації СПУ під час звірки даних протоколів з мокрими печатками і оприлюдненими даними Центральної виборчої комісії виявлені істотні розходження, зокрема по 222 виборчому округу міста Києва. Як повідомили в прес-службі Київського міськкому СПУ, зокрема, на дільниці №146 (222 виборчий округ) різниця між фактичними даними голосування за СПУ — 91 голос виборців — і даними ЦВК становить 60 голосів виборців.

Крім того, на дільниці №1 222 виборчого округу у складі дільничної виборчої комісії «було аж п’ять представників від БЮТ при квоті у чотири чоловіки, що є грубим порушенням чинного виборчого законодавства». За виявленими порушеннями у 222 та інших виборчих округах столиці уповноваженими представниками від СПУ направлені відповідні скарги в окружні виборчі комісії.

***

Лідер Компартії Петро Симоненко назвав дострокові вибори до Верховної Ради найбруднішими з усіх попередніх. Він вважає, що без повного перерахунку голосів не обійтися. Зокрема, політик сказав:

— Ці парламентські вибори, починаючи з процедури складання списків і закінчуючи системними і грубими фальсифікаціями безпосередньо при підрахунку голосів і складанні протоколів, були найбруднішими з усіх попередніх.

Петро Симоненко також зазначає «цинічний підкуп виборців, навмисне затягування підрахунку голосів і притримування протоколів на головних виборчих дільницях, старанне підганяння результатів виборів під замовлені екзит-поли».

***

У Криму за ініціативою Партії регіонів суд розглядає справу про інцидент, який стався на одній з дільниць у Сімферопольському районі автономії (територіальний виборчий округ №2). Голова кримського виборчого штабу Партії регіонів Олексій Боярчук повідомив, що тут з бюлетенів стали зникати позначки виборців. Начальник штабу зазначив, що залишилися ум’ятини від позначок, і якщо суд визнає ці бюлетені дійсними, то, можливо, на дільниці неістотно зміниться результат. Ручкою, чорнила якої потім зникли, було заповнено близько 200 бюлетенів. Загалом, на думку голови кримського виборчого штабу Партії регіонів, народне волевиявлення в Криму пройшло «м’яко, без скандалів, без конфліктів».