Російський драмтеатр із Маріуполя — постійний учасник фестивалів «Театральний Донбас» і досить частий гість в обласному центрі. Але повноцінні гастролі вдалося провести лише зараз. З нагоди 75-річного ювілею області відбулись обмінні гастролі: до приморського міста вирушив Донецький академічний муздрамтеатр, надавши свою сцену маріупольцям.

Цей театр найстаріший в Україні: свою історію він веде з 1878 року. На його сцену виходили такі корифеї, як Кропивницький, Старицький, Саксаганський, Мейєрхольд, Раневська.

В афіші гастролей — переважно комедії («Люкс 13», «Надто одружений таксист», «Кохання — книга золота») та мюзикл «Острів скарбів». На численні побажання донецьких глядачів колектив привіз також «Роман о девочках» за В. Висоцьким. Задоволені й маленькі глядачі, для них — дві музичні казки.

Гості нагадали про справи не лише творчі. «Поїздки до інших міст давно проблематичні, — розповів директор театру Григорій Чекаленко, — на гастролі до Донецька довелося орендувати фуру і автобус: свого транспорту театр не має. Про комерцію не йдеться — хоча б «по нулях» відпрацювати». Особливо шкодує директор, що, запрошуючи на роботу молодих акторів, театр не може влаштувати їхній побут — гуртожитку немає. А оклад актора-початківця — 560 гривень (актор вищої категорії — «аж» 730 гривень).

останніми роками трупу поповнила талановита молодь, яка не лякається труднощів. «Коли обирав професію, про це не думалося», — зізнався актор Ігор Кітріш. А про те, яке велике навантаження у кожного актора в театрі, свідчить такий факт: на гастролі не взяли вистав, які з аншлагом ідуть на малій сцені. Причина — зайнятість одних і тих самих «зірок» в інших гастрольних виставах. І ще: критики дорікають за використання фонограми у мюзиклі «Острів скарбів». А в театрі це пояснюють загальною бідністю. «Ми хотіли б співати «наживо», але поки що це неможливо. Один лиш мікрофон-«петличка» коштує дві тисячі гривень», — каже актриса Олена Бєлая.

Яскрава індивідуальність — одна із рис маріупольського театру. Приміром, тут працює відомий художник Світлана Канн, яку запрошують для співробітництва й інші українські театри. З фестивалів театр незмінно привозить нагороди. Свідченням популярності є те, що туристичні фірми Бердянська і Новоазовська уже планують свої маршрути так, щоб включити до програми і відвідання вистави. Багато хто із сусідніх районів приїздить до Маріуполя саме заради театру. Такий ось різновид «театрального туризму».