ЗАТ «Систем кепітал менеджмент» і ЗАТ «Смарт-холдинг» оголосили про об’єднання гірничо-металургійних активів. Нова компанія стане однією з провідних у світі, вважає директор зі стратегії і корпоративного розвитку «Смарт-холдингу» Олексій Пертін. «Це дозволить підвищити глобальну конкурентоспроможність нашого бізнесу і одночасно всього українського гірничо-металургійного комплексу», — зазначив він.

Гірничо-металургійні підприємства, які належать компанії «СКМ» (власник — Рінат Ахметов), об’єднані в групу «Метінвест». До її складу входять ВАТ «Авдіївський коксохімічний завод», «Азовсталь», «Єнакіївський металургійний завод», «Харцизький трубний завод» та інші. «Метінвест» виробляє до 5 мільйонів тонн коксу на рік і понад 16 мільйонів тонн залізорудної сировини. Головною метою ТОВ «Метінвест-холдинг» є досягнення річного обсягу виробництва сталі у 12 мільйонів тонн, для чого потрібні достатня сировинна база і потужності з виробництва чавуну. У свою чергу, «Смарт-холдинг» (власник — Вадим Новінський) керує Інгулецьким гірничо-збагачувальним комбінатом та Балаклавським рудоуправлінням. Крім того, у сфері його впливу — ЗАТ «Макіївський металургійний завод» та завод «Промет стіл» у Болгарії.

Саме з Макіївського металургійного заводу почалося співробітництво двох великих компаній. На початку літа «Метінвест» став співінвестором програми технічного переозброєння заводу, власником якого є «Смарт-груп». На підприємстві пояснюють, що вибір потенційного партнера зумовлений значним досвідом фахівців «Метінвеста» в реалізації аналогічних проектів та давніми партнерськими стосунками. Під час визначення формату участі в реконструкції було прийнято рішення про об’єднання компаній. У результаті «Смарт-холдинг» стане другим власником «Метінвеста», передавши йому свої частки в акціях Макіївського металургійного заводу, Інгулецького ГЗК та прокатного заводу «Промет стіл».

«Після завершення об’єднання та інтеграції гірничо-металургійних активів «Смарт-холдинга» ми маємо намір скоригувати наші виробничі плани в бік збільшення обсягів випуску продукції, — заявив генеральний директор компанії «Метінвест» Ігор Сирий. —Виробництво сталі підприємствами групи в десятирічній перспективі подвоїться. За рахунок інвестицій ми плануємо перетворити Макіївський металургійний завод на підприємство, яке повністю відповідає світовим стандартам. Одночасно ми отримаємо додаткові прокатні потужності на території Євросоюзу, а отже, розширимо доступ на цей перспективний ринок».