Перш ніж сіяти, рахують майбутній прибуток

Останні гектари озимини досівали у жовтні в Попільнянському районі, що на Житомирщині. Площі під ранніми зерновими зростають, адже там, де спромоглися їх виростити й зібрати, нинішнього року отримали зиск. В Єрчиках, де господарює Герой України Володимир Дідківський, зернові видали майже по 50 центнерів з гектара. По 42—45 центнерів зібрали на круг в Сокільчі, Кам’янці, по 37 — у Почуйках. Щоправда, сподівалися торік на більше. В Єрчиках, скажімо, вже звикли й по 70 центнерів збирати. Спека внесла свої корективи. Але ці та інші господарства відзначаються точним дотриманням вимог агротехніки, тому й втрати вдалося мінімізувати. Бо є в районі інші приклади. У деяких господарствах вийшло по 12—13 центнерів з гектара, а в Корнині поставили своєрідний антирекорд: зібрали по 8,6 центнера. Уся справа в тім, чим, коли і як сіяти, яку поживу дати. Якщо в касі занедбаного сільгосппідприємства «вітер», а про кредити й мови не може бути, єдиний вихід — знайти для землі іншого господаря. Тепер поля колишнього корнинського сільгосппідприємства «Оберіг» уже обробляє «Хортиця-агро», що в Миролюбівці.

Нині в районі в розпалі збирання кукурудзи на зерно. У кращих господарствах вона дає понад сто центнерів з гектара. Качаниста дуже виручила господарства торік, тому вони збільшили площу з 9 до 10 тисяч гектарів. Цього року ця культура теж виправдовує надії, тож у планах на наступний рік розширення площ ще на три-чотири тисячі гектарів. Ще одна зміна: озимим ріпаком торік засіяли майже дві тисячі гектарів, цього року — три тисячі 200 гектарів.

Ця тенденція характерна загалом для області. Площі під озимим ріпаком зросли з 12 до 30 тисяч гектарів. Зміна цін на жито сприяла тому, що цієї осені його сіють на кілька тисяч гектарів більше. А навесні знову мають зрости площі під качанистою. Окремі нові великі формування, що виникли завдяки інвесторам на місці збанкрутілих господарств, засівають уже по дві—три тисячі гектарів площ.

Олексій КАВУН.

Житомирська область.

Незадіяні землі відведуть під ріпак та жито

На Прикарпатті закінчуються жнива. Як повідомили в головному управлінні агропромислового розвитку облдержадміністрації, у всіх категоріях господарств зернові та зернобобові культури (з кукурудзою) зібрано на 100,1 тис. га. Середня врожайність — 27,6 ц з га проти 24,7 — торік. Поки що віддача землі, що знаходиться у руках сільгосппідприємств, відстає від індивідуальних господарств. У великих агроформуваннях врожайність зернового гектара — лише 23,2 центнера на круг.

У планах прикарпатських аграріїв — розширити площі під озимі зернові до 43,3 тис. га. Це 105,4 відсотка порівняно з минулим роком. Зокрема, буде збільшено посіви ріпаку та жита. Відбуватиметься це розширення й за рахунок незадіяних земель, яких ще чимало пустує на Прикарпатті.

Дарина НАЗАРЧУК.

Івано-Франківська область.