З огляду на те, що протягом останнього місяця перед виборами про ймовірний стрибок цін у жовтні в державі говорили чи не найбільше, ми започатковуємо нову рубрику: вартість життя. На початку кожного місяця ми подаватимемо свій прогноз динаміки середніх роздрібних цін на найбільш ходові товари і послуги та зміни курсу української валюти.

Бензин (високооктановий) — зростання 2%, до 10 копійок на літрі. Дизпальне — 5%, до 19 копійок на літрі.

Динаміка роздрібних цін на пальне залежить від рівня світових цін на нафту і запасів сировини на внутрішньому ринку. Середні роздрібні ціни на високооктановий бензин не зазнають змін от уже кілька місяців поспіль. Закономірно (жнива), але помірніше, ніж у попередні роки, дорожчало дизпальне. Це дало підстави Мінпаливенерго прогнозувати здешевлення пального восени. Але, на наш погляд, цього не відбудеться через природне бажання операторів ринку розпочати відшкодування втрат від адміністративного тиску на ціни влітку. І, звісно, через високий попит на нього в період посівної кампанії.

Борошно (найбільш уживані сорти) — зростання 0. Хліб і хлібобулочні вироби — зростання 1%. Зокрема, на хліб пшеничний першого сорту — 0,3 копійки на кілограмі.

Збереження середніх роздрібних цін на борошно забезпечать три чинники: завершення жнив і формування Держрезерву; контроль з боку місцевої влади за рівнями рентабельності борошномельних комбінатів, налагоджений після стрибка цін у червні-липні; наявні запаси зернотрейдерів, частина яких потраплятиме на ринок для внутрішнього споживання, хоча більш інтенсивно купуватимуть зерно виробники біопалива. Тим часом високий рівень цін на борошно, які від початку року зросли майже на 30 відсотків, утримається до кінця року.

Крупи — зростання 18% (гречана крупа — до 1 гривні на кілограмі).

Ми вважаємо, що висхідна динаміка цін на крупи (подорожчання в середньому на піввідсотка за тиждень) утримається і в жовтні через скорочення товарної пропозиції, зміну структури споживання (зростання попиту на крупи) і підвищення купівельної спроможності споживачів.

Овочі — зростання 3%, фрукти — зростання 8%, олія — зростання 1%

До 70 відсотків овочів і фруктів виробляють селяни. Посушливе літо істотно позначилося на врожаї капусти, моркви, зелені та іншої городини, що відбилося на темпах заготівельних робіт і унеможливило осінні сезонні знижки. Тенденція до подорожчання сільськогосподарської продукції, у собівартості якої присутня значна частка імпортної сировини, приміром, соків, збережеться і в жовтні. Олія вже подорожчала надміру навіть з урахуванням сезонних особливостей перед запуском заводів, тож існує висока ймовірність того, що ціни на олію стабілізуються на вересневому рівні.

Молоко — зростання 15% (52 копійки на літрі).

Суттєве подорожчання зумовлять наслідки колишнього російського ембарго на імпорт української м’ясомолочної продукції, яке спонукало господарників відмовлятися від вирощування великої рогатої худоби молочної групи, неспроможність Мінагрополітики виправити ситуацію зі скороченням поголів’я і зростання закупівельних цін на молоко (2,2-2,3 грн. за 1 кг).

М’ясо — зростання 10% (3,5 гривні на кілограмі свинини).

Обмежені пропозиції фуражного зерна на ринку через весняну посуху не залишають Мінагрополітики іншого виходу, як нарощувати імпорт м’яса, закриваючи очі на його походження. За високого попиту на цей продукт з боку населення на помірні ціни розраховувати важко.

Цукор — зростання 0.

На сьогодні середні роздрібні ціни кілограма цукру коливаються від 2,35 на заході до 2,6 гривні — на сході країни. Подорожчання цукру слід очікувати вже навесні. Його виробництво цього року становитиме 1,75 мільйона тонн, тож на ринку присутні залишки приблизно в 1 мільйон тонн солодких кристалів, які обіцяє викупити Аграрний фонд.

Алкогольні напої — зростання 5%

Ситуацію на ринку ускладнюють різні чинники: від багатомісячного розслідування ймовірної змови 40 спиртозаводів, які підвищували ціни на спирт, — до особливостей оподаткування вин і виноматеріалів на кордоні з Молдовою. Якщо брати до уваги, що ціна зерна за рік зросла на тисячу гривень за тонну, об’єктивно ціни на спирт і міцні алкогольні напої зберігатимуть тенденцію до зростання. Хоча смаки зміщуються у бік вина і пива, за споживанням горілки українець випереджає геть усіх європейців, грубо кажучи, на кілька літрів на рік.

Побутова техніка, електроніка — зниження 7%

Сезонні знижки на цих ринках часто-густо розтягуються у часі. Здешевлення продукції продиктоване надходженням на ринок більш сучасної і високоякісної продукції. Вже не тільки холодильники, телевізори, а й ноутбуки дешевшають на очах.

Транспорт — зростання 3%

Ми виходимо з припущення, що рішення «Укрзалізниці» про чергове 5-відсоткове підвищення тарифів на пасажирські перевезення уряд перенесе на пізніший період.

Комунальні послуги — зростання 7%

До поміркованого (не шокового) зростання тарифів на житлово-комунальні послуги уряд спонукає їх невідповідність собівартості і початок опалювального сезону. Пропозиції уряду з обмежування рівнів рентабельності підприємств ЖКГ загрожують зупинити реформи в цій галузі ще до їх початку.

Туризм, відпочинок — зростання 5%

Подорожчання туристичних послуг (у гривневому еквіваленті) можна очікувати в сегменті індивідуальних турів у Європу. На загальний прогноз суттєво не впливає навіть динаміка цін на путівки до Єгипту і Туреччини, які номіновані у доларах США і мають у клієнтів високий попит упродовж цілого року.

Офіційний курс гривні — зростання 0

Ми виходимо з того, що Нацбанк не «відв’язуватиме» гривню у жовтні, оскільки для такого кроку окрім економічного підгрунтя потрібна політична воля, на яку важко розраховувати одразу після парламентських виборів.