Заступник голови Центральної виборчої комісії Андрій Магера не виключає можливості звернення ЦВК до правоохоронних органів з приводу ситуації, яка склалася у виборчому окрузі №29 в Дніпропетровській області. Водночас він відмовився коментувати звернення Президента з приводу можливості втручання в ситуацію із затримкою оголошення результатів.

А. Магера зауважив: він «далекий від думки, що в різних регіонах по-різному вміють читати, писати, тим паче рахувати». І висловив сподівання, що затримка з підрахунком голосів та наданням інформації пов’язана тільки з об’єктивними причинами.

* * *

США готові співпрацювати з будь-яким урядом, котрий сформується, за умови, що він відображатиме демократичний вибір України. Про це йдеться в заяві Посла США в Україні Вільяма Тейлора.

У документі, зокрема, відзначається, що, за попереднім висновком спостережної місії Офісу ОБСЄ з демократичних інституцій і прав людини (ODІHR), вибори було проведено загалом у відповідності до міжнародних стандартів в атмосфері відкритості й змагання. Попередній висновок ODІHR збігається з оцінками спостерігачів від американського посольства, які працювали на виборах.

* * *

За оцінкою спостерігачів від Росії та низки міжнародних організацій, позачергові вибори пройшли в умовах вільного волевиявлення. Про це йдеться в коментарі офіційного представника МЗС РФ Михайла Каминіна. За його словами, українські виборці змогли виявити свої політичні прихильності.

«Росія готова до продовження активного діалогу з Україною на принципах добросусідства, прагматизму і взаємовигідної співпраці», — зазначено в коментарі.

* * *

Міжнародна спостережна місія європейських інституцій закликала Україну виконати минулорічні рекомендації ОБСЄ та ПАРЄ щодо скасування можливості голосувати «проти всіх» і врахувати зауваження, зроблені після цьогорічних дострокових виборів. Про це йдеться у спільній заяві міжнародної місії зі спостереження про попередні висновки голосування 30 вересня. Міжнародні спостерігачі констатують, що, попри всі застереження європейських інституцій, норму голосування «проти всіх» українські парламентарії так і не вилучили з виборчого законодавства. А це, на їхню думку, може істотно вплинути на розподіл місць у Верховній Раді.

Водночас спостерігачі сподіваються, що українська влада прислухається до цьогорічних зауважень щодо складання якісних списків виборців, дискримінаційної норми закону про реєстрацію тих, хто виїжджає за кордон, та відсутності відкріпних талонів.

Як зазначила голова спостережної місії Парламентської асамблеї Ради Європи Ханне Северінсен, «закон про вибори не є ідеальним». «Поправки негативно вплинули на вибори... І цілком очевидно, що через це певна кількість людей не змогла віддати свої голоси, бо вони були у відряджені чи в іншому місці», — пояснила вона. Крім того, на переконання Ханне Северінсен, нині Україні слід сконцентруватися на реформуванні виборчого законодавства, щоб списки кандидатів у депутати та виборців формувалися якомога прозоріше.

* * *

Політрада Блоку «Наша Україна — Народна самооборона» уповноважила провести переговори з Блоком Юлії Тимошенко щодо підписання Угоди про створення демократичної коаліції голові політради В’ячеславу Кириленку. Разом з тим, як повідомила прес-служба блоку, на засіданні було прийнято рішення запропонувати Блоку Юлії Тимошенко провести спільне засідання політичних рад обох блоків.

Крім того, політрада вирішила ініціювати створення спільно з БЮТ робочої групи щодо захисту волевиявлення громадян України під час дострокових парламентських виборів 30 вересня 2007 року.

* * *

«Я впевнений, що ми вчергове будемо з вами формувати новий уряд — уряд народної довіри. Цей уряд буде формувати коаліція на чолі з Партією регіонів», — на цьому акцентував увагу лідер партії Віктор Янукович під час мітингу на Майдані Незалежності. Партія регіонів має на це право за всіма міжнародними нормами, переконаний він. «Але ми не ставимо свої амбіції вище народу. Ми збираємося привести до уряду професіоналів, які будуть показувати вищий пілотаж та вести Україну вперед», — зазначив Віктор Янукович. І пообіцяв зробити Україну надійним мостом між Європою та Росією.

* * *

Українські політологи бачать два можливих формати парламентської коаліції за результатами позачергових виборів: Блоку Юлії Тимошенко і блоку «Наша Україна — Народна самооборона» або на основі Партії регіонів.

«Якщо буде більшість у БЮТ і «Нашої України — Народної самооборони», то буде коаліція двох. У випадку коаліції Партії регіонів і КПУ до них, можливо, приєднається Блок Литвина», — переконаний директор Центру соціальних досліджень «Софія» Андрій Єрмолаєв.

А на думку директора Інституту глобальних стратегій Вадима Карасьова, в новому парламенті, найпевніше, буде створена «помаранчева» коаліція БЮТ і НУ-НС, до якої, можливо, приєднається Блок Литвина.

Директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко допускає, що у разі проходження у Верховну Раду 6-го скликання Блок Литвина може мати так звану «золоту акцію» і впливати на формат майбутньої коаліції.

* * *

Упродовж 29 вересня — 1 жовтня 2007 року до органів прокуратури України надійшло 85 звернень з питань порушення виборчого законодавства. За результатами їх розгляду 34 направлено за належністю, надано роз’яснення по 9, відмовлено в порушенні кримінальної справи на підставі ст. 6 п. 2 КПК України — 4, по 37 зверненнях перевірка триває. Про це повідомляє прес-служба ГПУ.

Крім того, прокурором міста Кіровограда 30 вересня порушено кримінальну справу за фактом підкупу виборців — студентів Кіровоградського університету ім. Винниченка за частиною 3 ст. 157 КК України.

Загалом за період проведення виборчої кампанії до органів прокуратури надійшло 360 звернень, які своєчасно розглянуті в установленому законом порядку.