Мешканці Ізмаїла Одеської області, які мають намір працевлаштуватися, тепер точно знають, куди їм слід звертатися. «Будинок праці» — так називається щойно відкритий центр, де знайти роботу допоможуть якнайшвидше. Перші відвідувачі його послугами задоволені. Адже тут допомагають не тільки з підбором бажаного місця роботи, а ще його можна спробувати пошукати самому. Для цього в Будинку праці діє сектор самостійного пошуку вакансій, тож до послуг роботошукачів — весь банк наявних вільних місць, а також інформація про підприємства, які потребують робочої сили. Звісно, аналогічним чином підбирати персонал можуть і самі роботодавці.

Ірина три роки не працювала — доглядала маленьку дитину. За цей час сільгосппідприємство, де вона працювала комірницею, ліквідували. Думала, ще посидіти з донькою, але зарплати чоловіка на сім’ю з трьох осіб уже не вистачає.

— Спочатку я намагалася шукати роботу за оголошеннями в газеті, — розповідає жінка. — Але увесь час не щастило: то з’ясовувалося, що вакансія уже зайнята, то зарплата не відповідає обіцяній, то роботодавець відмовляється офіційно працевлаштовувати. А де гарантія, що не кине? Свого часу я закінчила ПТУ за спеціальністю маляр-штукатур. Згадала про це. Ось прийшла до Будинку праці. Отож роботу знайшла усього за день. Кажуть — маляра дуже потрібні...

Директор Державного центру зайнятості Володимир Галицький зазначає, що знайти роботу на сьогодні в Україні — не проблема. Скажімо, за сім місяців цього року майже тисяча роботодавців Придунав’я заявили до служби зайнятості 3,4 тисячі вакансій. По допомогу до служби звернулося 6,4 тисячі мешканців Ізмаїла та Ізмаїльського району. Хто за порадою «ким бути», хто шукав роботу, хто забажав отримати нову спеціальність... Більше половини тих, хто перебуває на обліку у центрі зайнятості, — сільські мешканці. 61% із них — жінки. Пояснення просте — у регіоні ліквідували та реорганізували ряд сільгосппідприємств. Натомість, існує проблема дефіциту кваліфікованої робочої сили. Тому в Будинку праці на спеціальних курсах можна здобути новий фах — той, що відповідає потребам ринку. Словом, якщо ви не можете знайти роботу в селі, то за бажання можете перекваліфікуватися на штукатура, електрогазозварника чи перукаря.