Зрозуміли, але пізно

Моя дружина отримала у спадщину від тітки земельний пай, який вона здавала в оренду одному з сільських господарств. Останніх кілька років тітка проживала в Бердичівському будинку престарілих, де й померла. Після її смерті ми звернулися до чуднівського державного нотаріуса, але нас відправили в Бердичів. Поки звернулися до нотаріуса в Бердичеві, минуло вже більше шести місяців з дня смерті тітки, що й було причиною відмови в оформленні спадщини іншим нотаріусом. Як нам бути?

Володимир Коцюба.

Чуднівський район

Житомирської області.

Обидва нотаріуси правильно відмовили вам у переоформленні земельного паю. Річ у тім, що відповідно до ст. 1221 Цивільного кодексу України (далі — ЦК) місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця. Тому, оскільки ваша тітка протягом останніх років проживала в Бердичівському будинку престарілих, де й померла, місцем відкриття спадщини є Бердичів.

Щодо строку прийняття спадщини, то ви мали протягом шести місяців з дня відкриття спадщини (дня смерті тітки) звернутися до державної нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини. Згідно зі ст. 1272 ЦК якщо ви, як спадкоємці, протягом шестимісячного строку не подали заяву про прийняття спадщини, то вважаєтеся такими, що не прийняли її. Водночас, за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини. Отже, за наявності поважної причини пропуску вищезазначеного строку ви маєте право звернутися до суду з проханням встановити вам додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини.

Юлія ЄЛТУНОВА, юрист.

Прокинувся — думай про посівну

Кожному району на Миколаївщині доведено щоденне завдання з посіву озимих культур. Керівники райдержадміністрацій мають щоранку о шостій звітувати телефоном перед областю про хід кампанії. Таку вимоги висунув в. о. голови облдержадміністрації Олексій Гаркуша.

Нині озимих зернових посіяно 448,5 тисячі гектарів. Це 56 відсотків від запланованого. За добу аграрії Миколаївщини засівають у середньому близько 31,3 тисячі гектарів. Погода майбутньому хлібу сприяє — в більшості районів пройшли дощі.

Водночас триває збирання пізніх культур. Із 264 тисяч гектарів соняшнику зібрано ледь більше половини. Середня врожайність лише 8,2 центнера з гектара. Кукурудза на зерно дає по 14,2 центнера.

Олена ІВАШКО.

Миколаївська область.