Пишучи листа до редакції, мешканка села Іванчі Володимирецького району Валентина Озеруга домагалася, щоб їй дозволили приватизувати квартиру.

Зрештою, сім’я авторки листа живе не в самому селі Іванчі, а в так званому селищі, що донедавна було «закрите». Адже в ньому проживали сім’ї прапорщиків, медиків, одне слово, обслуговуючого персоналу Полицької в’язниці. Відкритим селище стало не так давно, його віднесли до села Іванчі. Так ось у ньому був дитячий садок, який закрили у 1996 році. І щоб уберегти його від остаточного руйнування, в 1999 році тодішній склад виконкому Полицької сільської ради 18 червня прийняв рішення «віднести приміщення колишнього дитсадка до житлового фонду сільради, надавши йому статус службового». Цим же рішенням чотирьом сім’ям, серед яких і сім’я В. Озеруги, «дали дозвіл на ремонт і реконструкцію дитсадка згідно з їх бажанням за їхній рахунок». Після завершення ремонту і реконструкції передбачалося виготовити технічний паспорт і надати житло цим чотирьом сім’ям.

«Коли ділили приміщення дитсадка під квартири, стан його був незадовільний: лише голі стіни, повибивані вікна, стеля протікала, вирвана електропроводка. Ми вклали чималі кошти, щоб довести його до пуття, — пише Валентина Іванівна Озеруга. — І тому, звичайно, хочемо приватизувати квартири. Усі чотири сім’ї готові навіть взяти на себе витрати з переведення дитсадка у житловий фонд. Але жодних зрушень у цій справі не відбувається. Мені навіть не видали ордер на вселення у квартиру. Тоді у мене запитання: якщо ми фактично живемо в дитсадку, а не у квартирах, то на якій підставі нам нараховують квартплату?»

Полицький сільський голова Микола Озеруга (однофамілець авторки листа) каже, що квартири у колишньому дитсадку мають статус службових, а тому їх не можна приватизувати. Але якщо квартири службові, то з якого дива люди мали вкладати у реконструкцію і ремонт свої кошти, до того ж — солідні? І тут за наявності у мешканців таких квартир підтверджуючих чеків та інших документів про затрати на ремонт і реконструкцію можна було б спробувати вирішити спір через суд.

Цю делікатну ситуацію, про яку пише Валентина Озеруга, я попросила прокоментувати першого заступника голови Володимирецької РДА Петра ВакулІЧа:

— На мою думку, тут не витримана процедура переведення приміщення дитсадка під житло. Після того, як ці чотири сім’ї власним коштом зробили реконструкцію і ремонт, відповідна комісія повинна була прийняти приміщення вже як житлове. І лише після цього потрібно було видати людям ордери і виставляти рахунки за квартплату. Вважаю, всі ці документальні і правові негаразди за своїх попередників як правонаступник має вирішити новий Полицький сільський голова (а село Іванчі входить до складу цієї сільради. — Авт.) Микола Костянтинович Озеруга. І авторка листа, і її сусіди мають право приватизувати житло, тим паче, що вони понесли такі великі затрати.

Узагалі в селищі — море комунальних проблем. Вони почалися після того, як згідно з актом приймання-передання від 4 березня 1999 року сім житлових будинків (132 квартири) та приміщення згаданого дитсадка з балансу Полицької виправної колонії №76 були передані у комунальну власність Полицької сільської ради, за винятком комунікаційних споруд, бо вони знаходяться на території в’язниці й обслуговують її адміністративні та виробничі приміщення. Відтоді через фінансову скруту колонія відмовилась від своєї котельні подавати тепло до житлового фонду селища. Тож люди рятуються тут від холоду хто як може: одні залишають квартири і на зиму переселяються до родичів, інші — змурували грубки.

— Керівництво колонії могло б підготувати житловий фонд до передання — держава компенсувала б витрати під виконані роботи, — каже Петро Вакуліч, який тоді від виконавчої районної влади очолював комісію з передання житлового фонду в комунальну власність сільради. — Але цього не було зроблено. Не були використані також 160 тисяч гривень, які надійшли на ці цілі з обласного бюджету. Тому не дивно, що комунальні проблеми не лише залишились, а й з роками загострились. Вихід з цієї ситуації є. Сільському комунальному підприємству при Полицькій сільраді «Орін» я порадив би вивчити досвід роботи КП «Аква» при Володимирецькій селищній раді. В такий спосіб можна було б вирішити чимало проблем.

— Сільська рада не має коштів, щоб залатати комунальні «дірки», — розповідає Полицький сільський голова Микола Озеруга. — Торік наших грошей вистачило лише на те, щоб відремонтувати 120 метрів каналізації, водопровід у шести під’їздах і на відкачування води з підвалів будинків. Тому під час недавньої виїзної колегії Рівненської облдержадміністрації, яка відбулась у нашому районі, я просив у заступника голови ОДА Володимира Новака посприяти з коштами на вирішення бодай найнагальніших проблем: на ремонт трьох дахів; на проведення меліоративних робіт, щоб уникнути руйнування двох будинків, у підвалах яких постійно стоїть вода.

— Таке фінансування можливе наступного року під конкретні проекти, — каже заступник голови РОДА Володимир Новак. — Це залежить від того, наскільки своєчасно ці проекти подадуть в обласну адміністрацію.

Рівненська область.