М’яса стане більше, тому що худобу нічим годувати

У Донецьку до 9 гривень 50 копійок збільшилася вартість літра рафінованої олії. Не радують також ціни на яйця: якщо на початку осені десяток на Центральному ринку обласного центру обходився ще в чотири гривні, то нині вже далеко за п’ять. Така само ситуація і на київських ринках (на знімку). Наприклад, на Житньому за десяток яєць покупець викладає вже від 5 до 6.20 грн. І якою буде верхня цінова межа, наразі нікому не відомо. Відносно стабільною, хоча і «негуманною», залишається вартість яловичини та свинини: продавці на ринку просять 35—40 гривень за кілограм вирізки. В головному управлінні агропромислового розвитку облдержадміністрації навіть прогнозують збільшення обсягів продажу м’яса. Щоправда, причина — не зростання купівельної спроможності населення, а скорочення поголів’я через засуху та низьку врожайність.

Дорожчає і молоко: в господарствах передбачають зменшення поголів’я корів майже на чверть порівняно з минулим роком. Середня роздрібна ціна на літр молока в поліетиленовій упаковці збільшилася до 3 гривень (замість 2 гривень 60 копійок на початку року). Та, мабуть, найбільше розчаровують ціни на овочі. У розпал осені помідори — 7—10 гривень за кілограм, солодкий перець — 5—8 грн., огірки — 8—9, картопля — 2,50 — 3 гривні за кілограм. Далеко не «осінні» ціни на капусту та моркву (5 і 3 гривні за кілограм). Незмінними залишаються ціни на найпопулярніші сорти хліба, але збитки від них хлібопекарні покривають за рахунок високорецептурних сортів та здобних виробів.

Ліна КУЩ.

Донецька область.

Не просте, а золоте

Серед найсильніших вражень від луцьких ринків — ціни на яйця. Ще два тижні тому десяток фабричних коштував чотири з половиною гривні, домашніх — шість, зараз за них просять відповідно по п’ять з половиною та 8—9 гривень. З учорашнього дня на 45 копійок подорожчало молоко Ковельського комбінату молокопродуктів, його літр — по 3.30 грн. На дві гривні подорожчали домашні сметана і сир — тепер вони коштують 12 гривень. Без заспокійливих таблеток не можна йти до продавців риби: кіло коропа обійдеться в 15—17 гривень, карася — в 10—12. Високою залишається ціна на яблука — 3—5 гривень за кілограм.

Микола ЯКИМЕНКО.

Волинська область.

«Робити базар» не кожному по кишені

На «Привозі», а саме він є барометром купівельної активності одеситів, з кожним тижнем базарювати стає дедалі складніше. Зростають ціни на все. Ще 25 вересня кілограм яловичини коштував від 20 до 38 гривень, сьогодні за нього доведеться викласти 23—40 грн. Свинина обходилася в 22—40 гривень, тепер — 22—45 грн. Порівняно з вереснем зросли в середньому на 2 гривні ціни на рибу. За кілограм судака просять 16, пеленгаса — 12, оселедця — 15 гривень. Десяток яєць тепер обійдеться в 6 грн., хоча тиждень тому коштував 5,8 грн. Картопля коштує від 3,5 до 4,5 гривні. Тиждень тому за неї платили на 50 копійок менше.

В’ячеслав ВОРОНКОВ.

Одеська область.

Олія побила рекорди

Після різкого цінового стрибка — від шести до дев’яти гривень за літр рафінованої соняшникової олії — подорожчання не зупинилось. У великих торговельних центрах продукт практично зник, тож дефіцитом скористалися продавці з ринків. У результаті літр тепер коштує 11 гривень. Однак реалізатори попереджають, що наступна партія товару коштуватиме від 14 до 17 гривень за літр. Зростання цін останнім часом відбулося практично на всі продукти, особливо на сало та м’ясо. Незмінною залишилась хіба що вартість цукру.

Ірина КОЗАК.

Хмельницький.

Все дорожчає невпинно

Пенсії підвищили ледь-ледь, а тарифи на житлово-комунальні послуги підстрибнули в декілька разів, нарікають літні кримчани. А тут ще й ціни на продукти. Аналітики зазначають: продукти першої потреби подорожчали в Криму настільки, що попит на них різко впав. Щоб залагодити ситуацію, місцева влада намагалася організувати кілька традиційних осінніх ярмарків, однак ціни там практично нічим не відрізнялися від ринкових.

Віктор ХОМЕНКО.

Крим.

Не дешевшає ніщо

У Вінниці на критому ринку «Урожай», розташованому в найбільшому мікрорайоні міста, у перші дні жовтня найбільше «підскочили» в ціні молочні продукти, олія, яйця, яловичина та сало. Продовжують дорожчати помідори та огірки. Але всі попередні цінові рекорди побили яблука з подільських садів. На тому ж ринку «Урожай» за кілограм сорту «Чемпіон» треба заплатити шість гривень. Стільки само коштують заморські банани. Фахівці тим часом прогнозують подальше подорожчання. Насамперед картоплі, яєць, молочних продуктів. Здорожчання кормів неодмінно позначиться також на цінах на м’ясо та сало.

Віктор СКРИПНИК.

Вінниця.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.