Риболовля в... авто

Оригінальний пристрій від викрадення зробив автолюбитель із болгарського міста Русе. Зневірившись у надійності "електронних капканів", власник "Опеля", який уже двічі викрадали, вирішив удатися до простих, але радикальних засобів: він змайстрував чохол для водійського сидіння з... рибальських гачків. Розташований у схованці нехитрий механізм дає змогу повертати насаджені на осі гачки у два положення — безпечне й проти викрадення.

Проведені винахідником випробування довели, що в потенційного викрадача, котрий сідає на приведене в боєготовність сидіння, залишається дві можливості — дочекатися поліції або залишити в автомобілі весь одяг і рятуватися втечею.

Антична акустика

У сірійському місті Бусра зберігся із часів римського панування чудовий амфітеатр, мабуть, найбільший в античному світі. На його трибунах можна нарахувати 14 тисяч сидячих місць для глядачів. Площа сцени перевищує 500 квадратних метрів, а діаметр залу для глядачів становить близько ста метрів. Найдивовижніше в цій споруді — її акустика. Зрозуміло, у давні часи ні мікрофонів, ні гучномовців не було, і якість звуку досягалася за рахунок архітектурних особливостей. Втім, підсилювальні пристрої в амфітеатрі не потрібні й сьогодні. У найвіддаленішому, сороковому, ряду добре чутно кожне слово, вимовлене на сцені навіть пошепки.

Урок махінатору

Незвичайний страйк відбувся якось на одній із плантацій кокосових пальм неподалік від малайзійського міста Телок-Анон. Його оголосили... макаки, які після сніданку відмовилися залишити клітки й відправитися на роботу. Наглядачі не розуміли, в чім річ, бо до цього мавпи під їхнім наглядом справно лазили на пальми і рвали кокоси. А тут не допомагали ні сердиті окрики, ні лагідні вмовляння. Важко сказати, скільки б тривав страйк, якби хтось не здогадався перевірити, як нагодували макак цього ранку. Виявилося, що новий наглядач урізав звичайну порцію, приховавши частину бананів для себе. Мавпам негайно повернули недодані фрукти, давши ще по п'ять штук компенсації за моральні збитки, після чого вони відразу ж узялися до роботи. І найцікавіше в усій цій історії: як макакам спала на думку ідея влаштувати страйк?

Фальшиві очі

Природа вдатна на вигадки. Яких тільки варіантів захисного забарвлення немає в представників тваринного світу, яких хитрих способів захисту! Але навіть на тлі всієї цієї широчезної гами дивує південноамериканська жаба "фізалемус наттері", яка має... дві пари очей. Одна пара — справжніх — спереду, друга — несправжніх, але дуже великих, досить агресивних — іззаду. Подивиться хижак на чотириоке чудовисько, відчує на собі "погляд" величезних немиготливих очей, розміщених там, де їх бути зовсім не повинно, і піде геть — шукати щось апетитніше, а жабі тільки того й треба, бо іншої зброї, крім "очей", у неї немає.

Слони й гороскопи

Що спільного може бути між слоном і гороскопом? Здавалося б, нічого. Однак в Індії, наприклад, звичайна річ, коли той, хто задумав купити слона, обирає головним радником, консультантом і фахівцем... астролога. Останній, з'ясувавши дату народження слона, за зірками, прикметами, відомими йому одному, визначає характер тварини, її працездатність, стан здоров'я, а ще вираховує, скільки років вона проживе. Звісно, зоолог — фахівець зі слонів — міг би повідомити те саме, не звертаючись по допомогу до планет і зірок. Але покупець має приховану думку. Слухає він бурмотання астролога — "Венера в четвертому кварталі... Юпітер наближається до Козерога..." — й думає, сповнюючись поваги: "Вочевидь, добрий знак. Хорошого слона куплю..."