У виборчому окрузі № 29 Дніпропетровська виникали тривалі паузи під час здавання виборчих протоколів. За інформацією місцевого осередку Комітету виборців України, ситуація тут суто технічна й політизувати її не слід. Протоколи з голосами понад 200 тисяч виборців Ленінського, Червоногвардійського та Кіровського районів міста справді проходять прискіпливу перевірку. А оскільки склад окружкому не раз переформатовувався й поповнювався, на жаль, некваліфікованими представниками всіх політичних сил, то й затримка з прийомом та відправленням протоколів до ЦВК цілком зрозуміла.

Михайло СКОРИК.

Станом на 10.30 другого жовтня абcолютна більшість членів окружної виборчої комісії територіального виборчого округу № 158, розташованого в обласному центрі, продовжують реєстрацію виборчих протоколів, які ще й досі надходять з дільниць.

— Однією з причин повільної обробки, — коментує ситуацію голова окружної виборчої комісії Світлана Станченко,— є дрібні прорахунки у протоколах, допущені членами дільничних виборчих комісій. Зокрема, переплутані переносні кабінки для голосування зі стаціонарними, в інших — на місці необхідного «нуля» стоять прочерки, в третіх — зіпсовані бюлетені перемішані з невикористаними.

Інша причина — не досить чемна поведінка спостерігача від Партії регіонів. За словами Світлани Станченко, саме через його безпідставні, а інколи навіть абсурдні, вимоги процес обробки протоколів розтягнувся в часі. Двоє членів дільничних комісій (обидві жінки) навіть знепритомніли від такого напруження.

Владислав ЖМУРКОВ.

Підрахунок голосів на виборчих дільницях та округах Донецької області супроводжувався взаємними звинуваченнями політичних опонентів. Обласний штаб Партії регіонів заявив про те, що проблеми із переданням даних до Центрвиборчкому «є лише в тих окружних комісіях, де керівні пости обіймають представники так званої опозиції. Вони не хочуть, щоб інформація про голосування людей за Партію регіонів дійшла до ЦВК і вплинула на підсумкові цифри».

Регіонали стверджували, що члени комісій від опозиційних партій «чинять відвертий саботаж, розглядають один протокол 30 хвилин, знаходять там недоліки, а потім повертають його на «доопрацювання».

Пізніше за інших відомості передавали округи, розташовані в Артемівську, Краматорську, Горлівці та обласному центрі. Найповільніше робота йшла у виборчому окрузі № 47 у Макіївці. В обласному штабі Партії регіонів заявили, що начебто заступник голови окружної виборчої комісії та секретар комісії, які представляють опозиційні сили, «відмовляються під різними надуманими приводами приймати протоколи від голів дільничних виборчих комісій» і чинять тиск на голову та інших членів комісії.

В обласному штабі Блоку Юлії Тимошенко відкинули звинувачення у навмисному затягуванні підрахунку голосів. «Ми самі зацікавлені, щоб протоколи якнайшвидше пішли на Київ. Тому що всі вже втомилися, пильність спостерігачів падає», — розповіла прес-секретар обласного штабу БЮТ Тамара Кириченко.

В обласній державній адміністрації вважають, що проблеми із підбиттям підсумків голосування обумовлені великою кількістю виборців у Донецькій області (17 округів, понад 3,6 мільйона виборців) та недосвідченістю членів дільничних комісій.

Ліна КУЩ.

Під колесами вантажівки в селі Прибилів Тлумацького району, що на Прикарпатті, загинула секретар місцевої дільничної виборчої комісії (ТВО №80). Трагедія сталася напередодні виборів. 37-річна жінка, як розповідають односельці, поспішала в окружну виборчу дільницю за бюлетенями і була неуважною на дорозі. А в ніч на 1 жовтня до реанімаційного відділення обласної клінічної лікарні з інсультом привезли голову однієї з дільничних виборчих комісій.

Дарина НАЗАРЧУК.

У понеділок на 107-му кілометрі Московської автотраси у Бахмацькому районі зіткнулися два автомобілі, у кожному з яких були члени дільничних виборчих комісій. Вони перевозили виборчі бюлетені з Сосницького району до окружної виборчої комісії. На щастя, ніхто з дев’яти членів ДВК не отримав значних тілесних ушкоджень. Бюлетені згодом були доставлені в окружну комісію.

Сергій ПАВЛЕНКО.

Фракція Партії регіонів в обласній раді ініціюватиме на сесії четвертого жовтня розгляд питання про підготовку до виборів. «Херсонщина показала низьку явку через те, що багато людей не змогли проголосувати через відсутність у списках, —заявила журналістам депутат обласної ради, член ПР Тамара Федько. — Я сама була викреслена, хоча за п’ять днів до виборів перевіряла і моє прізвище в списках було. Списки були взяті за 2004 рік, отож не відповідали дійсності. За підготовку виборів за законом відповідали органи виконавчої влади, для цього було створено робочі групи. Але вони просто проїли гроші, виділені з бюджету. Тому винні у поганій підготовці мають бути покарані».

Втім, Тамара Іванівна впевнена: лад у списках можна навести шляхом подвірного обходу, як це робили раніше. Такої самої думки дотримується й голова обласного відділення КВУ Дементій Бєлий, який підготовку списків та безграмотність членів комісій відзначив як найбільшу проблему нинішніх перегонів.

Алла БРУСИЛОВА.