«Троянди без колючок» від Юрія Луценка

Відразу після оголошення о 22-00 результатів національного екзит-полу голова політради блоку «Наша Україна — Народна Самооборона» В’ячеслав Кириленко висловив упевненість, що на зміну Кабміну Януковича прийде інший, демократичний уряд, у якому не буде ні Цушка, ні Рудьковського, ні Шуфрича. Окрім того, він підтвердив, що «НУ—НС» готовий підтримати кандидатуру Юлії Тимошенко на посаду прем’єра. «Ми не говорили про будь-які інші посади. Найголовніше — створення командної сили, яка має забезпечувати спільну політику», — сказав він. Також Ю. Луценко нагадав, що, відповідно до підписаних угод, владна команда формуватимеся з розрахунку 50 на 50. За його словами, демократичну проукраїнську більшість і демократичний уряд буде сформовано у перший день після оголошення офіційних результатів виборів. А В. Кириленко додав, що юридично створення демократичної коаліції відбудеться на першому засіданні нової Верховної Ради, коли усі депутати, які увійдуть до фракції «Наша Україна — Народна Самооборона» і БЮТу, в письмовій формі підтвердять свою участь у демократичній коаліції. А оскільки підписана 24 лютого 2007 року угода з БЮТ передбачає, що сила, яка набирає більшість голосів, вносить свою кандидатуру на посаду Прем’єр-міністра, то «НУ—НС», очевидно, визначатиметься із кандидатурою на посаду Голови Верховної Ради.

Сергій ЛАВРЕНЮК.

У парламенті збережеться наявна коаліція

Виборча кампанія з позачергових виборів до Верховної Ради найбрудніша за всі 16 років незалежності України. Таке переконання висловив лідер КПУ Петро Симоненко після голосування на виборчій дільниці №24 у Києві, відповідаючи на запитання журналістів.

— Маючи великий політичний досвід, пройшовши за роки незалежності всі виборчі кампанії, я можу відповідально заявити, що ця була найбрудніша, — сказав він.

За словами Петра Симоненка, коли КПУ матиме достатню доказову базу того, що під час голосування порушувалось законодавство, партія обов’язково оскаржуватиме результати виборів у судовому порядку. Водночас він переконаний, що в новому складі Верховної Ради збережеться наявна нині коаліція.

Петро Симоненко також повідомив, що особисто він проголосував за Компартію, оскільки вважає цю політичну силу гарантом суспільно-політичної та економічної стабільності в державі.

Блок Литвина готовий співробітничати з усіма

Блок Литвина заявляє про готовність співробітничати з усіма політичними силами в парламенті у разі проходження до Верховної Ради за результатами виборів. Про це на прес-конференції сказав глава виборчого штабу блоку в Києві Віктор Пилипишин.

«Ми заявляли і під час виборчої кампанії про те, що ми готові до співробітництва з будь-якими політичними силами, але за умови, що наші програмні принципи будуть враховані при співробітництві», — сказав він.

Однак блок Литвина, за словами В. Пилипишина, прийматиме рішення про можливе приєднання до коаліції або опозиції тільки після оприлюднення остаточних результатів виборів. «Ми чекаємо результатів виборів», — заявив він.

Соціалісти можуть працювати як у владі, так і в опозиції

У Соціалістичної партії немає підстав вважати вибори сфальсифікованими. Про це повідомив Голова Верховної Ради і лідер соціалістів Олександр Мороз «5 каналу» у день голосування. Однак, підбивати підсумки, за його словами, ще зарано. І там, де порушення є, будуть відповідним чином оформлятися звернення. А поки що соціалістам у виборчих комісіях поставлено завдання — пильно стежити за підрахунком голосів.

У разі проходження до Верховної Ради СПУ готова працювати як у владі, так і в опозиції, запевнив Олександр Мороз. Щодо майбутньої коаліції соціалісти прогнозують різні варіанти.

Якщо говорити про екзит-поли, то, за словами лідера СПУ, вірогідна коаліції у складі БЮТ та «НУ—НС».

А соціаліст Микола Данілін, як повідомляє прес-служба СПУ, не виключив, що Україну очікують повторні вибори або пряме президентське правління.