Херсон. Явка виборців на дільницях трохи більш як п’ятдесят відсотків. Ще один із нюансів, відмічений КВУ, — низький рівень підготовки членів комісій. Вони відмовляються спостерігачам надавати бланки для внесення даних і самі дані. Крім того, не хочуть підписувати копії протоколів підрахунку, який вели спостерігачі, пояснюючи це тим, що протоколи спершу треба віднести до окружної комісії. Після закриття дільниці члени комісій почали рахувати тільки голоси виборців за політичну силу, яку представляли. В усьому Чаплинському районі не видали бюлетені тим, у кого до паспорта не було вклеєно належне за віком фото, зазначили у відділенні КВУ.

Алла БРУСИЛОВА.

Луцьк. Біблійне пророцтво «і воскреснуть мертві», здається, почало збуватися на Волині. Принаймні у списках виборців. У місті Рожище на дільниці № 135 в одного із голосувальників здали нерви: він перекреслив список, в якому побачив померлу десять років тому матір. Ще однією характерною особливістю цих виборів було те, що в списки виборців не потрапило багато новоселів. Таку прикрість пережив і син автора цих рядків. І не лише він, а й мешканці ще кількох зданих у 2006—2007 роках будинків на вулиці Чорновола в Луцьку. З цієї ж причини не мали змоги здійснити своє конституційне право і мешканці кількох багатоповерхівок новозбудованого житлового комплексу «Колізей», що в обласному центрі. Забули занести в списки й багатьох з тих, кому цього року виповнилося вісімнадцять. Зокрема, такі непоодинокі факти зафіксовані на дільниці № 44 Луцька.

Микола ЯКИМЕНКО.

Львів. За попередніми даними, на Львівщині проголосувало 76 відсотків виборців. Практично обирали серед двох політичних сил: «БЮТ» і «НУ-НС». Проблемним було голосування заробітчан, які перебувають за кордоном. До корпункту звернулася вчителька, син котрої перетнув кордон ще 23 вересня, однак не зміг проголосувати. Тепер має намір звернутися до суду.

Оксана ТЕЛЕНЧІ.

Крим. Загалом голосування відбувалося спокійно, за порядком стежили майже три тисячі співробітників міліції і бійців «Беркута». Втім, не обійшлося без порушень. Наймасовіші з них: неякісні списки з багатьма «мертвими душами» і неповнолітніми. Чимало виборчих дільниць відкрилося з запізненням і з непідготовленими кабінками. Були випадки пошкодження і викрадення урн для бюлетенів, вивезення у невідомому напрямку (з поверненням невдовзі) голів і членів виборчих комісій. На 10-й Джанкойській дільниці затримали представника виборчкому, котра видавала по п’ять бюлетенів в одні руки. Кілька жовтих автобусів курсували «глибинками» й розвозили до дільниць виборців з роздачею кількох бюлетенів в одні руки. Траплялися випадки підкупів виборців за голосування на користь певної політичної сили. У кількох селищах на виборчих дільницях вивісили прапори Партії регіонів, які прибрали після наполягання спостерігачів. Не змогла проголосувати й більшість відпочивальників із багатьох регіонів України, зокрема в пансіонатах і санаторіях.

Віктор ХОМЕНКО.

Черкаси. Героями виборчого процесу на Черкащині стали правоохоронці. В першому випадку вони оперативно відшукали загублені 216 бюлетенів на виборчій дільниці № 76 обласного центру. В другому — заарештували злочинця, котрий п’ять років перебував у розшуку, а перед виборами намагався одержати новий паспорт і проголосувати. «Прославився» 205-й виборчий округ з центром в Умані, котрий наступного після виборів дня категорично відмовився передавати ЦВК результати виборів «електронкою». Голова окружкому регіонал Борис Бадрак заявив кореспондентові «Голосу України», що відправить до Києва повідомлення лише після обробки всіх протоколів виборчих дільниць.

Лідія ТИТАРЕНКО.

Івано-Франківськ. Головна інтрига на Прикарпатті, хто набере більше голосів — блок «Наша Україна — Народна самооборона» чи БЮТ, розв’язалася переконливою перемогою на користь останнього. Загалом прикарпатці були активними на виборах. Явка була майже на рівні виборів минулого року — понад 72%. Якихось серйозних порушень на виборах не зафіксовано, вони пройшли спокійно і виважено.

Дарина НАЗАРЧУК.

Тернопіль. Регіон, як завжди, продемонстрував високу активність виборців. Найактивнішими були малі села, найпасивнішим — обласний центр. Загалом, за попередніми даними, у дочасних парламентських виборах взяли участь понад 70 відсотків внесених до списків тернопільців. Мешканці кількох сіл Бучацького і Теребовлянського районів напередодні заявляли про свою неучасть у виборах, вимагаючи закінчення газифікації своїх населених пунктів. Істотних зауважень, які могли б вплинути на результати виборів, правоохоронні служби та громадські організації не висловлювали. На дільниці № 46 у Тернополі бюлетені видавала особа, яка не була членом комісії. Присягу вона прийняла, але не була зареєстрована на тій підставі, що документи на неї партійний штаб надіслав електронною поштою і вони нібито не надійшли.

Представник Комітету виборців України Павло Левків на прес-конференції зауважив, що погано спрацювала прикордонна служба, через що не мали змогу проголосувати чимало виборців. Деякі встигли поновити себе через суд, але багато хто з тих, хто на деякий час виїжджав за кордон, не знайшовши себе у списках, просто махнув рукою на вибори. А ось у селах за тих, хто давно нелегально працює за кордоном, голосували їхні родичі. Про це заявив представник Всеукраїнського об’єднання «Свобода» Олег Сиротюк. Такі порушення, зокрема, представники об’єднання зафіксували у Шумському районі.

Водночас дуже часто люди взагалі голосували без паспортів або за закордонними паспортами. У селах Тернопільського району великий відсоток тих, хто голосував удома. Скажімо, у Почапинцях це 36 осіб із 477, у Великій Луці — 55 з 1033. До того ж заяви про те, що виборці не зможуть прийти на дільниці за станом здоров’я, написані однією рукою. У селі Носові Підгаєцького району представники одного із блоків нібито занесли пакет з бюлетенями, але конкуренти їх «засікли», і вони змушені були його забрати.

Одне слово, боротьба справді йшла за кожен голос.

Любов ЛЕВИЦЬКА.

Хмельницький. Голосування на 1572 дільницях області відбулося спокійно, без порушень. Найактивнішим було сільське населення. Як зафіксували спостерігачі, на окремих дільницях не обійшлося без незначних порушень. Член однієї з дільничних комісій завчасно зірвав печатку із бланками для голосування. А в Шепетівці не змогли проголосувати понад 260 виборців. Тут на 182-й дільниці 189-го виборчого округу бюлетені були зіпсовані, тому ЦВК визнала вибори на цій дільниці такими, що не відбулися.

Найбільшою проблемою виборів у Кам’янці-Подільському стали спецдільниці, які традиційно були найспокійнішим місцем під час попередніх голосувань. На двох таких у міській лікарні та в центрі «Довголіття» не вистачило бюлетенів. На виборчій дільниці № 2 30 вересня комісія проводила перше засідання за зачиненими дверима і не впустила спостерігачів від БЮТу та Блоку Литвина. Найголовнішою проблемою члени дільничних комісій називали списки виборців. Зокрема, було пропущено прізвища майже трьох сотень студентів тільки на одній із дільниць.

Ірина КОЗАК. Віра ШПИЛЬОВА.

Чернігів. Вибори на Чернігівщині розпочалися з конфлікту між двома членами окружної виборчої комісії територіального виборчого округу № 211, через що вона змогла розпочати свою роботу лише через годину. У ході протистояння було порвано списки виборчих комісій. Виборчком «погасив» колізію кількома засіданнями.

Загалом спостерігачі не зафіксували значних порушень під час волевиявлення виборців Придесення. Більшість із них — через некомпетентність, недбалість окремих організаторів виборчого процесу. В селі Макишин, наприклад, два члени комісії замість трьох виїздили на голосування вдома до 147 мешканців. Через незадовільну роботу робочих груп з перевірки списків виборців на окремих дільницях не змогли реалізувати своє право до 50—60 осіб. На дільниці № 106 у Вертіївці виборці брали бюлетені в одному приміщенні, а голосували — в іншому.

Сергій ПАВЛЕНКО.

Донецьк. Відкриття виборчих дільниць у Донецькій області розпочалося з трагічної звістки: на дільниці № 1 в Маріуполі виявлено тіло 23-річної жінки-міліціонера з вогнепальним пораненням. Молода лейтенант, яка нещодавно працює слідчим Іллічівського райвідділу міліції, охороняла кімнату з бюлетенями і виборчою документацією. Як повідомили в ГУ МВС України в Донецькій області, основна версія пригоди — самогубство з особистих мотивів. При міліціонері була табельна зброя. Документи виявилися в порядку, і дільниця розпочала роботу.

Випадки відсутності прізвищ виборців у списках обласна організація Комітету виборців України назвала масовими, а саму якість списків — критичною. «Із виборчого округу № 43 від дільничних виборчих комісій надійшло понад 400 скарг на невключення виборців до списків для голосування. Приблизно така ж ситуація в окрузі № 44. Багато людей не знаходять себе в списках. Особливо ті, які виїздили за останній час за кордон», — повідомив голова обласної організації КВУ Сергій Ткаченко.

Жертвою недосконалості списків став навіть міський голова Донецька Олександр Лук’янченко. За його словами, за три дні до виборів він перевірив наявність свого прізвища в списках, однак у неділю вранці виявив, що прізвища його та дружини закреслені олівцем. Підстава — рішення окружної виборчої комісії, яка виключила «батька міста» зі списків на підставі даних Державної прикордонної служби — як громадянина, який начебто не повернувся із закордонної поїздки. Міський голова подав скаргу до окружного адміністративного суду. На поїздку до суду, складення заяви і розгляд справи було згаяно майже цілий день і 50 гривень (за послуги адвоката). Суд задовольнив скаргу, і керівник міста та його дружина змогли таки проголосувати — менше ніж за годину до закриття дільниці.

Ліна КУЩ.

Ужгород. Найактивніші виборці — в ужгородському СІЗО. На день виборів тут утримувалося 326 осіб. Усі вони взяли участь у виборах. Щодо політичних симпатій, то вони такі: понад 40 відсотків віддали свої голоси за «НУ-НС», на другому місці — БЮТ, на третьому — Партія регіонів, на четвертому — Блок Литвина.

Іван ГУДЗОВАТИЙ.

Полтава. 30 вересня з 7.00 в області працювали всі 1303 виборчі дільниці.

Але не обійшлося без трагедій. У с. Кизлівка Чорнухинського району раптово помер 33-літній сержант міліції під час заміни свого напарника для забезпечення правопорядку на виборчій дільниці № 158 146-го територіального виборчого округу. Як повідомили кореспонденту газети «Голос України» в прес-центрі УМВС України в Полтавській області, міліціонеру несподівано стало зле, він сів у свою машину і помер. Померлий раніше мав проблеми з серцем, але остаточну відповідь дадуть судово-медичні експерти.

Дмитро СКОБЕЛЬСЬКИЙ.

Вінниця. «На двадцяти відсотках виборчих дільниць на Вінниччині частина виборців не могли знайти себе у списках для голосування, — зазначив голова обласної організації Комітету виборців України Владислав Телень. — Але ми не бачимо в цьому якогось злого умислу. Одна з причин — ЦВК не змогла укомплектувати на місцях дільничні й окружні виборчі комісії кваліфікованими кадрами».

Заступник керівника обласного штабу ПР Семен Ханук повідомив на прес-конференції про намагання приховати бюлетені на одній з виборчих дільниць у місті Хмільнику. Небувала, порівняно з попередніми виборами, кількість вінничан (7 відсотків) голосувала вдома.

Віктор СКРИПНИК.

Суми. Всі провідні учасники парламентських виборів на Сумщині на підсумкових прес-конференціях в один голос заявили: вибори в регіоні відбулися, істотних порушень законодавства, які могли б вплинути на результати виборів, не виявлено.

Найбільше претензій в учасників перегонів викликав шарварок у списках виборців. У всіх семи виборчих округах, розташованих у Сумській області, зникли зі списків не тільки будинки, а й навіть вулиці. Аналогічна «метаморфоза у просторі» відбулася і з 76-квартирною багатоповерхівкою нашого кореспондента в Сумах. Мешканцям неймовірними зусиллями вдалося поновити справедливість за півтора дня до виборів.

У регіоні було також зафіксовано випадки порушення таємниці голосування, включення до списків виборців неповнолітніх, нестачу бюлетенів тощо. Тільки представники регіоналів у день виборів склали понад півтисячі актів про порушення, виявлені у день виборів.

Владислав ЖМУРКОВ.