Учора в країні відзначали Міжнародний день людей похилого віку. До цього дня причетні близько 10 відсотків населення планети. З 1991 року це «вікове» свято, оголошене 50-ю сесією Генеральної Асамблеї ООН, відзначається й в Україні.

Щоправда, у Міністерстві праці та соціальної політики уточнили, що це — не свято, а ще один привід нагадати суспільству про старих його громадян. Автоматично статус людини похилого віку в нас у країні одержують ті, кому за 60. До речі, саме ця категорія виборців — найактивніша. Отримуючи від держави по мінімуму, пенсіонери продовжують становити активну, більшу частину електорату, що впливає на політичне життя країни. Тож турбота про стареньких у нашій державі виходить далеко за межі соціальної проблеми.

Напередодні міністр праці та соціальної політики України Михайло Папієв заявив, що його не так цікавить день виборів, як 1 жовтня. Відтепер 12 мільйонів пенсіонерів почнуть одержувати підвищені пенсії, що зв’язано зі збільшенням прожиткового мінімуму. Так, з 1 жовтня для непрацездатних громадян він установлений у розмірі 411 грн. Відповідно мінімальна пенсія становитиме 415 грн. А середня зросте приблизно до 570 грн. У бюджеті на цей рік гроші на таке підвищення закладені ще після квітневих вимог Президента про підвищення соціальних нормативів. Чергове збільшення пенсій очікується з нового року, але тільки за умови, що держбюджет-2008 буде прийнятий до 15 грудня.

Чим ще може порадувати уряд укритих сивиною громадян? Напередодні виборів їм було обіцяно багато чого. Але, на жаль, виконати дані обіцянки політикам навряд чи вдасться. На це немає грошей. Так, наприклад, БЮТ планує збільшити пенсії до рівня 80% від середньої зарплати. А солідарна пенсійна система передбачає теоретично максимум 40%. На таку ініціативу буде потрібно більш як 220 млрд. грн. При цьому Фонд оплати праці — 270 мільярдів. Щоб виконати ці обіцянки, необхідно, аби роботодавці виплачували працівникам по два оклади, щоб один з них йшов у Пенсійний фонд. А це неможливо.

Уряд запланував у 2009 році запровадити накопичувальну пенсійну систему. Якщо ПФ буде бездефіцитним, це вдасться зробити. Але на пенсіях нинішніх пенсіонерів це не відобразиться. Виплати з цього фонду підуть не раніше 2019 року. Розраховувати, що за солідарної системи добробут похилих громадян країни істотно поліпшиться, не варто. Адже спочатку така пенсійна система була розрахована на те, що працюючих буде в разів п’ять більше, ніж пенсіонерів. Уже сьогодні на заслужений відпочинок щорічно йдуть майже 600 тисяч співгромадян, а працювати починають близько 400 тисяч.