Дочасні парламентські вибори відбулися в день, який за православним календарем називають днем Віри, Надії та Любові на честь трьох великомучениць, а також їхньої матері Софії — це ім’я символізує мудрість. І дані, які надходили з виборчих дільниць, свідчили про те, що серйозних порушень, які можуть вплинути на хід голосування, не виявлено, тож вселяли віру та надію на те, що виборчі перегони стартували й фінішують чесно

О 10-й ранку 30 вересня в Центрвиборчкомі прозвітували, що до списків виборців внесено 35 мільйонів 978 тисяч 831 виборця. О 13-й секретар ЦВК Тетяна Лукаш оприлюднила дані про активність голосування станом на 12-ту годину: за даними з усіх 225 територіальних виборчих округів, у виборах взяли участь 21,63 відсотка громадян, котрі мають право голосу. Найактивніше голосували на Івано-Франківщині (33,23 відсотка), в Севастополі (27,9) та на Донеччині (25,87). Не квапилися на виборчі дільниці мешканці Закарпатської (11,9), Чернівецької областей (15,8) та Києва (18,08). Незважаючи на прогнози, активність виборців була вища, ніж на парламентських виборах-2006, коли середня явка на цей само час становила 18,98 відсотка.

О 10-й ранку голова Центральної виборчої комісії Володимир Шаповал заявив: дострокові вибори до Верховної Ради України відбулися. За його словами, у виборах взяли участь понад 62 відсотки виборців, «ці вибори відбулися відповідно до закону і є демократичними». Водночас В. Шаповал зазначив, що явка виборців є дещо нижчою, аніж на попередніх парламентських виборах, коли вона становила понад 66 відсотків. «Очевидно, помилки були, — сказав голова ЦВК, — помилки не роблять тільки ті, хто нічого не робить». В. Шаповал пообіцяв оприлюднити одержані попередні результати голосування на парламентських виборах до кінця дня.

О 10.26 в ЦВК опрацювали вже понад 50 відсотків виборчих бюлетенів. У трійці лідерів позиції не змінилися: продовжували лідирувати БЮТ (33,31), Партія регіонів (30,64), Блок «НУ—НС» (15,56). Прохідний бар’єр долали шість політичних сил — КПУ (5,08), блок Литвина (4,17), СПУ (3,19). Зокрема, БЮТ лідирував у 15 регіонах (Вінницька, Волинська, Житомирська, Івано-Франківська, Київська, Кіровоградська, Львівська, Полтавська, Рівненська, Сумська, Тернопільська, Хмельницька, Черкаська, Чернівецька, Чернігівська області) та Києві. Партія регіонів — у дев’яти регіонах (АР Крим, Дніпропетровська, Донецька, Запорізька, Луганська, Миколаївська, Одеська, Харківська, Херсонська області) та Севастополі. Блок «НУ—НС» лідирував у Закарпатській області. Проте з областей, які традиційно вважають «форпостами» регіоналів — Донецької, Луганської, Харківської та Криму, — надійшли дані про менш як 40 відсотків опрацьованих виборчих бюлетенів.

Станом на 17-ту годину ЦВК опрацювала 80,52 % виборчих бюлетенів. За попередніми даними, за Партію регіонів віддали голоси 32,61 % виборців , за БЮТ — 31,81 %, блок «НУ—НС» — 14,92 %, КПУ — 5,25 %, Блок Литвина — 4,03 %, СПУ — 3,10 %.