Завтра наші співвітчизники вперше за шістнадцять років існування незалежної держави прийдуть на дочасні парламентські вибори. З ними вони пов’язують свої надії на майбутнє. І не тільки на поліпшення життя. А й щодо того, в якому напрямку рухатиметься держава на Захід, Схід, чи й далі тупцюватиме на місці. Власне, не дивно, що тиждень, який минає, став не тільки завершальним акордом у змаганні політичних сил, а й розпочав низку зустрічей політиків та аналітиків, які спробували визначити стратегічний курс держави у майбутньому.

Проте спочатку, і це зрозуміло чому, про намети, які з’явилися на площах столиці. Два політичні табори думають уже не тільки про результати недільного голосування, а й про життя після нього. Ніхто не хоче йти в опозицію, усі прагнуть влади — повноцінної, з усіма її атрибутами і можливостями.

Отож про ймовірне затягування оголошення результатів виборів свідчать і заяви деяких політиків, які пролунали цими днями. Зокрема, про можливість фальсифікації народного волевиявлення, про провокації в день голосування, про те, що, хоч які будуть результати виборів, вони все одно оскаржуватимуть їх у судах. Це, до речі, й стало головною причиною зустрічі Президента та Прем’єр-міністра. Сторони домовилися зробити все, щоб вибори пройшли демократично і прозоро. А Всеукраїнська рада церков закликала громадян зробити в день виборів усвідомлений крок і не продавати голоси та совість за гроші.

У свою чергу, «Український форум» провів «круглий стіл», на якому йшлося про відносини нашої держави і сусідньої Росії після виборів. З’ясовується, наші сусіди вельми переживають за стратегічний вектор зовнішньої політики Української держави. Вони висувають низку умов для співпраці в подальшому. Отож можливе, про що попередив посол РФ Віктор Черномирдін, нове підвищення ціни на газ у наступному році. Усе залежатиме від результатів виборів. Щоправда, експерти і нинішні урядовці заспокоюють: якщо ціна зросте, то не більш як на сім-десять відсотків.

А чи розпочалася нова ера в житті країни, ми вже довідаємося в понеділок.