У середині вересня відбувся ХІІ з’їзд Українського союзу промисловців і підприємців. З’їзд прийняв звіт правління за роботу з 2003 по 2007 роки, затвердив нову редакцію статуту, обрав президента та правління УСПП. Про підсумки з’їзду розповідає перший віце-президент УСПП Сергій Прохоров.

— У державі, яка існує 16 років, не кожна громадська організація може записати собі в актив проведення ХІІ з’їзду... З якими напрацюваннями ви його зустріли?

— На початку 2007 року ми отримали сертифікат ІSO про відповідність міжнародним стандартам якості, а перед тим довели аудиторам свою високу затребуваність у промислово-підприємницьких колах та переконали їх у значущості наших послуг. У березні відбулося святкування 15-річчя союзу промисловців. Ми поставилися до нього як до відповідального іспиту — довели промисловцям і підприємцям, що від ситуативного реагування на порушення інтересів виробників УСПП перейшов до продуманого та системного впливу на формування державної соціально-економічної політики. Саме тоді було підписано безпрецедентний в історії документ — меморандум між Кабінетом Міністрів України та УСПП.

У меморандуму є передісторія. Ще 1996 року на другому з’їзді УСПП було прийнято рішення «увійти в тісний контакт з керівними органами державної влади, щоб стабілізувати економіку». Ми пройшли через численні спроби розвернути владу, так би мовити, обличчям до бізнесу: домоглися введення своїх членів до колегій місцевих органів влади, колегій і громадських рад міністерств і відомств, уклали угоди про постійну співпрацю з Державною податковою адміністрацією, Антимонопольним комітетом тощо, ініціювали та провели кілька форумів «Бізнес і влада — партнери» з участю керівників уряду, Президента країни.

Ціною чималих зусиль вдалося прийняти і добитися дотримання органами виконавчої влади Закону «Про засади державної регуляторної політики». Законом передбачено порядок, згідно з яким проекти нормативних актів перед їхнім прийняттям слід оприлюднювати та обговорювати, а самі акти повинні супроводжуватися аналізом регуляторного впливу. Але на 15-му році існування УСПП вперше в історії країни Прем’єр-міністр, підписавши меморандум, визнав консолідуючу силу нашої організації в середовищі промисловців і підприємців і взяв на себе зобов’язання поводитися з діловою спільнотою як партнер. Переконаний, що цей документ — на вагу золота.

— Які нові завдання поставив ХІІ з’їзд УСПП ?

— Ще півроку тому на виконання положень меморандуму було розроблено план заходів та підписане відповідне окреме доручення Прем’єр-міністра України. Отже, створено дієвий практичний механізм реалізації ініціатив промисловців і підприємців на рівні Кабінету Міністрів.

План передбачає формування у країні сприятливого бізнес-клімату. Зокрема, спільно з урядом заплановано вирішення проблемних питань у сфері податкової політики, включаючи доопрацювання Податкового кодексу, зокрема зі зниження фіскального навантаження на фонд оплати праці для роботодавців через запровадження єдиного соціального внеску; фінансово-кредитної політики розвитку; підвищення конкурентоспроможності національного виробництва; створення умов для залучення інвестицій та гарантування прав власності тощо.

Крім того, я виокремив би такі пріоритети на 2008 рік: глибока робота з підвищення соціальної відповідальності бізнесу, поглиблення діалогу влади і бізнесу, включаючи перенесення центру ваги на регіональний рівень, організація регіональних інвестиційних конференцій тощо.

Що стосується малого і середнього бізнесу, я палко підтримую ініціативу проведення протягом ІІ півріччя 2007 року та 2008 року другого етапу стратегії швидкого дерегулювання. Його основними відмінностями є проведення перегляду регуляторних актів «згори донизу», а не навпаки, як це було минулого разу; зосередженість лише на пріоритетних галузях економіки (ліцензування, дозвільна система, туристична галузь, будівництво і землекористування), створення урядово-парламентських робочих груп, до складу яких на паритетній основі будуть включені представники бізнесу, об’єднань роботодавців та об’єднань споживачів.

Щодо великого бізнесу, то УСПП продовжуватиме свою політику підтримки державного протекціонізму пріоритетних галузей економіки — машинобудування, авіа- і суднобудування, високих технологій телекомунікацій та зв’язку, АПК, транспортних мереж. Саме вони мають стати «локомотивами» прискореного розвитку, підтягнувши за собою весь господарський комплекс країни.

— Чим зумовлена потреба внести зміни до статуту УСПП?

— Навіть Конституція держави, і та час від часу потребує змін. У діловому середовищі також виникають нові обставини: крім директорів, у складі союзу з’являються власники. До того ж ми намагаємося рухатися вперед за стратегічним планом розвитку, що потребує правильної координації дій, чіткого розподілу зобов’язань за лінією «центр—регіони». У новій редакції статуту виділено принципи внутрішньої організаційної дисципліни та відповідальності за свою дільницю впливу. Це — вимоги часу та завдань, що постійно ускладнюються, бо УСПП має бути міцною та єдиною командою з бездоганним стилем роботи.

— Керівництво УСПП з’їзд не змінив...

— Так, і я з задоволенням констатую, що це завдяки бездоганному авторитету нашого лідера в ділових колах. Ми сповідуємо традиції спадкоємності, тому у правлінні багато тих, хто давно йде по життю з УСПП. Однак є й нові обличчя — відомі в Україні промисловці і підприємці, незаперечні лідери підприємницького руху. Дуже важливо те, що до правління увійшли керівники багатьох об’єднань промисловців і підприємців, галузевих організацій роботодавців. Отже, в середині підприємницької спільноти є досить серйозні прагнення консолідуватися, об’єднувати зусилля заради спільної цілі захисту інтересів бізнесу, перемагає поступове розуміння, що розпорошеність та «багатовекторність» ефективного результату не дадуть. Ми тішимося з того, що консолідуючий прапор нині — в руках УСПП.