З таким закликом звернулася до українського народу напередодні дострокових парламентських виборів Всеукраїнська рада церков і релігійних організацій. «Дорогі брати і сестри, не продавайте свій голос і свою совість — ні дешево, ні дорого! — йдеться в заяві ради. — А якщо хтось спокуситься зробити це, нехай потім не скаржиться на те, що політики, за яких він проголосував, не виконують своїх зобов’язань і чинять так само, як і раніше». У заяві також зазначено, що завдяки незалежності, демократичним реформам і становленню громадянського суспільства народ України має можливість впливати на розвиток своєї молодої держави, визначати напрями її політики.

* * *

Центральна виборча комісія зобов’язала дільничні виборчкоми видавати бюлетені для голосування громадянам, незалежно від наявності в їхньому паспорті фотографії після досягнення 25- і 45-річного віку. Відповідне роз’яснення про використання окремих положень Закону «Про вибори народних депутатів України» ухвалено на засіданні ЦВК. За словами члена ЦВК Тамари Астахової, дільничні та окружні виборчі комісії не уповноважені перевіряти терміни дії паспортів і вклеювання фотографій після досягнення 25- і 45-річного віку. Т. Астахова підкреслила, що у разі, якщо громадянина внесено у список виборців, але в його паспорті не вклеєна фотографія, йому зобов’язані видати бюлетень для голосування.

* * *

Консорціум «Національний екзит-пол-2007», до якого входять Київський міжнародний інститут соціології, Український центр економічних і політичних досліджень імені А. Разумкова і фонд «Демократичні ініціативи» організовує проведення екзит-пола під час голосування 30 вересня. Екзит-пол проводитимуть під наглядом американських, російських і канадських спостерігачів. Однак, як повідомив на прес-конференції керівник фонду «Демократичні ініціативи» Ілько Кучерів, консорціуму «Національний екзит-пол-2007» стало відомо про можливу «війну екзит-полів». У зв’язку з цим консорціум звернувся із заявою до всіх організаторів екзит-полів, щоб дотримувалися етичних стандартів професійних організацій, зокрема Всесвітньої організації дослідження суспільної думки.

* * *

Міністерство внутрішніх справ України має оперативну інформацію про провокації, що готуються, у чотирьох регіонах України. Про це заявив журналістам в. о. міністра внутрішніх справ Михайло Корнієнко. «У нас є оперативна інформація, що готуються провокації в деяких регіонах», — сказав він. М. Корнієнко не уточнив, з боку яких політичних сил готуються провокації. За його словами, можливе створення штучних ситуацій, коли люди не зможуть проголосувати (бійки на виборчих дільницях, а також знищення бюлетенів, скриньок із бюлетенями, залякування виборців). «Провокації готують різні сили. Сподіваюся, що нам удасться їм запобігти», — підкреслив в. о. міністра. М. Корнієнко також заявив, що міліція зафіксувала десятки фактів підкупу виборців і понад 200 фактів, які так чи інакше пов’язані з порушенням виборчого процесу. За його словами, сума, яку пропонують виборцям за голосування за визначену силу, коливається від 100 до 200 гривень, а також пропонують продукти харчування. Порушено 13 кримінальних справ, пов’язаних з порушенням виборчого законодавства. Однак серйозних порушень законодавства міліція поки що не зафіксувала.

* * *

12 членів окружної виборчої комісії № 121 (Старосамбірський район Львівської області) опинилися в списках осіб, що перебувають за кордоном. Про це йдеться в повідомленні для ЗМІ від громадської мережі «Опора», яка здійснює довгострокове спостереження за виборчим процесом. За даними спостерігачів «Опори», прикордонники передали в окружком № 121 списки осіб, котрі виїхали за кордон, і серед них — 12 членів цієї самої окружної комісії, хоча вони насправді перебувають у Старосамбірському районі і здійснюють підготовку до виборів.

* * *

Деякі українські телеканали проведуть у ніч виборів —з 30 вересня на 1 жовтня — в прямому ефірі телемости і спеціальні програми, присвячені перебігу голосування і підбиттю його підсумків на позачергових виборах до Верховної Ради України. Зокрема, у прямому ефірі Першого Національного відбудеться телемарафон «Вибори-2007. Підсумки на Першому». На телеканалі «Інтер» триватиме програма «Воля вибору». У прямому ефірі телеканала «Студія «1+1» — телемарафон «Вибір-2007». На ІCTV — телемарафон «Факти. Вибори-2007». «5 канал» також працюватиме в режимі інформаційного марафону: служба новин повідомлятиме про хід виборів у щогодинних випусках, а ввечері стартують дискусійні гостьові студії. Телеканал «Тоніс» разом з «Газетою 24» і радіо «Свобода» запланував багатогодинний марафон «Інший погляд на вибори».