Дорогі співвітчизники!

Напередодні важливої події голосування за виборчі списки партій і блоків хочу звернутися до вас із такими словами.

Минув місяць агітації за і проти різних політиків.

Ви можете вірити почутому, прочитаному, побаченому. А можете не вірити. Це ваше право. Але протягом завтрашнього дня ви будете визначатись. Визначатись самі, обмінюючись думками з близькими, знайомими.

Галаслива кампанія зумовлена була аж ніяк не тими причинами, які називалися. Проте, в будь-якому разі, остаточну крапку в ній ставлять не політики, не влада. Крапку ставите ви на підставі власного розуміння всього, що відбувається в країні. Всього, що стосується вас, бо осторонь політичного життя так чи інакше ви не залишаєтесь. Від вас залежить, чи буде припинена сваволя, чи блокуватиметься робота Конституційного Суду, чи заманеться будь-кому вчергове залучати військових, як це було 26 травня, відстоюючи свій владний інтерес. Розвитку в такому напрямку ми теж повинні поставити крапку.

Сподіваюсь, що саме так: на власному досвіді, ґрунтуючись на своїх переконаннях, ви здійснюватимете своє право і обов’язок — брати участь у формуванні єдиного законодавчого органу держави.

Нехай на цей вибір не впливають ні вказівка «начальника», ні натяки на контроль за тим, хто і як голосуватиме, ні гроші, які пропонують за ваш голос. Будьте самостійними і відповідальними. Кожен голос вливається в потік народної волі, кожен голос найважливіший і рівний. Тому прошу вас, прийдіть на виборчі дільниці, щоб ні в кого не було спокуси скористатися вашим правом. Заодно поцікавтеся, чи не відзначені фальшиво учасниками голосування ваші знайомі, котрі перебувають тепер за кордоном.

Окремо звертаюсь до членів виборчих комісій, спостерігачів, усіх, хто організовує вибори.

Забудьте про «настанови», які робилися вам звідусіль. Єдина для вас настанова — закон про вибори та все законодавство. Воно суворе щодо відповідальності за його дотримання. Така відповідальність часом здається не обов’язковою (та ще з огляду на приклади з «верхів»), але ніхто і нікому не може дати гарантій, що саме окремому порушнику закону повезе, що йому не доведеться нести покарання. Подумайте про себе, своїх рідних. Ті, хто спонукає вас до порушень, знову спробують уникнути відповідальності. Слідів свого злого умислу вони не залишають. Ви ж за все відповідаєте особисто і зовсім конкретно.

Дорогі друзі!

Із виборами життя не закінчується. Хоч би як вони завершилися, пристрасті вгамуються і врешті все залежатиме від того, як влада створюватиме умови для вас, для того, щоб у роботі, у своїх трудових буднях ви найкраще реалізували себе.

Бажаю всім вам зваженості й громадянської зрілості, а кожному з вас — добра, здоров’я і удачі!

Прес-служба Верховної Ради України.