У Комітеті з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування перебуває на розгляді проект закону про державну службу.

Законопроектом визначено основні принципи державної служби: верховенство права, конституційність, законність, професіоналізм, патріотизм, доброчесність, політична нейтральність, лояльність, публічність, прозорість, стабільність, об’єктивність, гласність, відкритість, відповідальність, рівний доступ до державної служби, реалізація яких у діяльності державної служби є необхідною умовою інтеграції України до Європейського союзу.

Зокрема, дія нового закону поширюватиметься на державних службовців органів державної влади та інших державних органів з урахуванням норм спеціальних законів, але не поширюватиметься на осіб, що займають політичні посади, а також на працівників, які виконують в органах державної влади допоміжні та обслуговуючі функції, та працівників державних підприємств, установ і організацій.

Законопроект регламентує питання вступу, проходження та припинення державної служби, зокрема, оформлення прийняття на службу та звільнення, надання відпусток, встановлення соціальних гарантій тощо.

Водночас законопроектом встановлюється підвищений правовий захист державних службовців, зокрема, від політичного та іншого впливу, спеціальні гарантії та особливі умови підзвітності та дисциплінарної відповідальності, пропонуються механізми розмежування політичних посад та посад державної служби.

Окрім того, документом встановлено єдині процедури прийняття на державну службу, незалежно від статусу органу та посади, і удосконалено механізми проведення відкритого, прозорого, об’єктивного конкурсу. Передбачено також захист державних службовців від незаконних дій керівників.

У системі оплати праці проектом закону визначено мінімальний посадовий оклад державного службовця, що становить не менш як два розміри мінімальної заробітної плати, а також встановлено, що посадовий оклад становить не менш як 80 відсотків місячної заробітної плати.

У документі визначено також підстави притягнення до дисциплінарної відповідальності державних службовців, види дисциплінарних стягнень, органи та посадові особи, які накладають дисциплінарні стягнення, порядок притягнення до дисциплінарної відповідальності, оскарження рішень про накладання дисциплінарних стягнень.

На думку авторів законопроекту, його ухвалення стане одним з основних кроків комплексного реформування державної служби, сприятиме створенню на засадах європейського адміністративного простору професійної, нейтральної та ефективної державної служби, забезпечить результативну та ефективну діяльність органів державної влади.

За повідомленням інформаційного управління Верховної Ради.