Лише півтора року Андрій Савлук (на знімку) працює сільським головою Поповичів. Однак уже сьогодні громада впевнена: у своєму виборі вона не помилилася.

Поповичівська сільська рада — одна з найбільших у Ковельському районі. Вона об’єднує шість сіл. Щоб об’їхати їх, нам із сільським головою Андрієм Савлуком потрібно було майже півдня. Для мого сьогоднішнього співрозмовника цей маршрут — звичний. Адже свого часу він п’ять років очолював колишній колгосп імені Мартинюка, до того працював тут головним зоотехніком. У виборчу боротьбу вступав уже в статусі безробітного.

Перемога в ній Андрію Савлуку далася нелегко. Адже разом із ним на цю посаду претендувало ще п’ять чоловік.

— Відрив від найближчого із кандидатів був незначний, — зізнається Андрій Павлович. — Можливо, тому, що на відміну від інших не обіцяв людям золотих гір. Програма моя була чіткою і конкретною, враховувала повсякденні інтереси людей. Тому тепер у всіх справах відчуваю підтримку громади.

У серпні, коли побував у Поповичах, Волинь ще ліквідовувала наслідки липневого буревію. Не оминула стихія й Ковельщини. Своїм зловісним крилом вона зачепила й села Поповичівської сільської ради. Найсильніший удар припав на Свидники. Ще й тепер подорожні (через Свидники проходять залізниця і шосе з Києва на Ковель) бачать біля колії вирвані з корінням величезні дерева, переламані, як сірники, товстелезні осокори, ялини, берези. Важко уявити, якої біди завдала б стихія, якби Андрій Савлук за кілька тижнів до того страшного недільного вечора не подбав, щоб у всіх селах знести аварійні дерева. Ніби відчував небезпеку, що таїла небачена для тутешніх країв довготривала жара.

Чимало вдалося зробити за цей час і з благоустрою сіл, ремонту фельдшерсько-акушерських пунктів, культосвітніх закладів. У селі Великий Порськ ми завітали до сільського клубу. І хоч четвер тут вихідний, а полудень — неробоча пора, в клубі застали одягнутого в робочу спецівку його завідувача Федора Вишневського.

— Приміщення — старе, споруджене в повоєнні роки, але ще може послужити сільській громаді, — пояснює Федір Олексійович. — Тож і бережемо його, як можемо. Зараз власними силами проводимо ремонт. Молоді клуб потрібен. Вона охоче іде сюди. Маємо непогану художню самодіяльність. Ось лише бракує музичної апаратури для озвучення концертів і масових заходів.

Не оминули ми і місцевого ФАПу. До такої медичної установи, як у Великому Порську, приємно зайти. Свіжовибілені стіни, щойно пофарбовані вікна, двері. У всьому відчувається господарська рука завідувача пункту Олега Омелянюка.

Та найбільше радіє Андрій Савлук, що вдалося збудувати 17 кілометрів підвідної магістралі й провести газ відразу до трьох сіл: Великого Порська, Жмудчого, Борщівки.

— Не повірите, але разом із керівником СВК «Прометей» Віталієм Фіщуком ми власноруч розкручували пластмасові труби до Борщівки, таким великим було бажання прискорити газифікацію цього села, — розповідає Андрій Савлук. — Віталій Миколайович завжди підтримує всі наші починання. Особливо в селах Великий Порськ, Жмудче і Борщівка, на території яких розташоване його господарство. Маємо також добрі ділові стосунки з керівниками СТзОВ «Поповичі» (Поповичі і Свидники) Віталієм Мартинцем, СВК «Лад» Миколою Назарчуком (Малий Порськ), місцевими фермерами. Люди теж активно долучаються до роботи. У Борщівці селяни створили кооператив із газифікації, зібрали з кожної родини майже по три тисячі гривень на спорудження вуличних газопроводів.

У тій самій Борщівці звернув увагу на щойно встановлені електричні бетонні стовпи з освітлювальними ліхтарями на них.

— Районна рада виділила нам 11 тисяч гривень на облаштування вуличного освітлення, 8 тисяч — сільська рада. Віталій Фіщук за кошти СВК закупив п’ять ліхтарів, СТзОВ «Поповичі» і фермери також обіцяють придбати по кілька. Де можна, використовуємо і старі ліхтарі. Тож незабаром ночі у всіх наших селах стануть світліші, — пояснює сільський голова.

Варто зазначити, що Ковельський район першим в області вирішив облаштувати всі села вуличним освітленням. Тому вночі його межі видно найкраще.

Серед найближчих планів Андрія Савлука: встановити нову огорожу біля ФАПу села Великий Порськ і замінити в ньому опалення, відремонтувати дорогу в центрі Поповичів, заліснити 25 гектарів малопродуктивних земель. У перспективі — прокласти підвідний газопровід до Свидників і Малого Порська і цілком завершити газифікацію всіх населених пунктів сільської ради. Селяни, з якими довелося розмовляти того дня, впевнені, що навіть за сьогоднішніх умов громада може багато зробити. Особливо якщо на чолі її стоїть така ініціативна людина, як поповичівський сільський голова Андрій Савлук. Вони також вірять, що незабаром держава все-таки повернеться лицем до потреб села.

Волинська область.

Фото автора.