Чому одна з найкращих дитячих оздоровниць Херсонщини не відкрилася цього літа
Після анексії Криму батьки маленьких українців воліють купувати для своїх синів та дочок путівки в оздоровниці на чорноморському та азовському узбережжі Херсонщини. Тут значно безпечніше, ніж на сусідньому півострові, але таборів із хорошим рівнем комфорту, на жаль, не так багато. І дуже прикро, що один із найкращих закладів для відпочинку школярів у регіоні нинішнього сезону геть вивели з ладу через рейдерські атаки та судову тяганину — громада багато від цього втратила і втратить. Ідеться про міжнародний дитячий оздоровчий центр «Дельфін» у селищі Залізний Порт на самісінькому березі Чорного моря.
Свого часу його будували, як частину бази відпочинку «Парус» Херсонської взуттєвої фабрики. Але коли підприємство перестало працювати, цю нерухомість за чималеньку суму ще у 2002 році придбала київська приватна фірма «Тавріясервіс». Власники уклали угоду оренди земельної ділянки з Новофедорівською сільською радою (їй адміністративно підпорядковане селище Залізний Порт) і замість занедбаної бази створили аж дві оздоровниці — міжнародний дитячий оздоровчий центр «Дельфін» та суміжний з ним пансіонат «Кристал». Задум був такий: батьки насолоджуються відпочинком у «дорослому» пансіонаті, а їхня малеча гарно проводить час у дитячому центрі. Ніхто нікому не заважає, й водночас можна бачитися хоч щодня і контролювати дозвілля синів та дочок. Під реалізацію унікальної для Херсонщини ідеї витратили понад три мільйони гривень, вклавши їх в євроремонт двоповерхового корпусу МДОЦ. Тепер усі його номери на два-три місця обладнано кондиціонерами, душовими кабінами та туалетами, новими ліжками з ортопедичними матрацами. В їдальні юним гостям пропонували п’ятиразове харчування, в них є власні футбольне поле, ігровий майданчик, окрема ділянка пляжу, до якої йти рівно півхвилини.
...вийшло, як завжди
Із таким набором принад МДОЦ «Дельфін» був просто приречений на успіх. І успіх не забарився: щороку сюди приїжджали близько тисячі хлопців та дівчат не тільки з України, а й із Росії, Білорусі, навіть Казахстану. Проте в господарську діяльність оздоровниці, наче ведмеді на пасіку, вломилися депутати Новофедорівської сільради ще минулого скликання. У 2005 році вони без згоди орендаря приймають рішення №518, згідно з яким зменшують площу орендованої дитячим центром землі на 810 квадратних метрів «під дорогу загального користування» по вулиці Авілова. І посунули по цій дорозі натовпи «диких» відпочивальників, котрі під виглядом звичайних гостей щоліта заїжджають до шести «дачних будиночків» приватних підприємців, котрі межують із «Дельфіном» — мають-бо на це повне право, оскільки на пропозицію сільради оздоровниця уклала з їхніми власниками відповідну угоду. А за ними покотилися вантажівки із продуктами, цигарками та випивкою до кафе, власник якого отримав від тієї ж Новофедорівської сільської ради дозвіл на придбання землі поруч із МДОЦ.
У кафе поряд із дитячими закладами торгувати спиртним і тютюновими виробами забороняється, однак щовечора тут і палять, і п’ють. Стоїть страшенний ґвалт, а потім, глибокої ночі, хмільні завсідники «генделика» починають розповзатися по тих самих «дачних будиночках» дорогою повз дитячий центр. І залишають на його території сліди веселощів: зламали дитячий майданчик, витолочили траву на футбольному полі...
Звісно, за таких умов дирекція «Дельфіна» не може гарантувати своїм гостям безпеку, а санепідемслужба вже другий рік не дає дозволу на відкриття МДОЦ. У відчаї власники оздоровниці також отримали в Новофедорівської сільради дозвіл на викуплення 2,933 гектара землі під раніше придбаними будівлями, щоб мати законне право відгородитися від п’яних хуліганів та вандалів. Таке рішення №386 орган місцевого самоврядування вже нового скликання надав 8 лютого 2013 року. До курортного сезону часу поставити огорожу було достатньо, але вона так і залишилася у мріях трудового колективу «Дельфіна». Адже власник кафе подав до суду Голопристанського району Херсонщини адміністративний позов про скасування рішення №386 на тій підставі, що воно начебто порушує згадану вище угоду із власниками «дач». Та в суді з’ясувалося, що позивач до угоди жодного стосунку не має, бо не був учасником її підписання, і в задоволенні позову йому цілком логічно відмовили. Але веремія навколо багатостраждального «Дельфіна» триває: тепер на нього налітають молодики у камуфляжі, що гордовито іменують себе «самообороною», котрі залякують працівників і не дають їм виконувати свою роботу.
Інтереси дітей ніхто не захищає
Що і від кого вони обороняють, для МДОЦ залишається таємницею за сімома печатками. Однак найгірше те, що «кругову оборону» від дитячої оздоровниці зайняли місцеві чиновники. Директор табору Світлана Мельниченко та юрист підприємства Ганна Калюжна звернулися до голови Херсонської облдержадміністрації Юрія Одарченка із проханням захистити оздоровницю від проти-
правних посягань та забезпечити її трудовому колективу можливість виконувати свої прямі обов’язки — організовувати відпочинок школярів. Та за більш як два тижні відповідей на свої листи Світлана Іванівна так і не отримала. Можливо, влада Херсонщини зацікавлена в тому, щоб чорноморське узбережжя краю влітку відвідували тільки любителі добряче хильнути оковитої? Але ж за такого розвитку подій бюджет недорахується кругленької суми.
Минулими роками, коли «Дельфін» працював, він щороку сплачував до громадської скарбнички понад триста тисяч гривень, і десятки людей отримували тут роботу, прибираючи пляж та номери, готуючи їжу юним гостям. Невже все це для можновладців краю раптом стало зайвим?
Фото з архіву МДОЦ «Дельфін».
Житловий корпус МДОЦ «Дельфін».