Бюджет буде прийнято

Під час перебування на Хмельниччині Перший заступник Голови Верховної Ради Адам Мартинюк багато спілкувався із журналістами. Під час прес-конференції, на виступах у прямому ефірі на радіо та телебаченні довелося давати відповіді на найрізноманітніші запитання. Проблеми політики, законності останніх парламентських виборів, суспільної моралі, державного будівництва — все це цікавило хмельничан. Зокрема, йшлося про долю бюджету, представленого нинішнім урядом. Відповідаючи на це запитання, Адам Іванович зазначив, що бюджет, незалежно від того, як пройдуть вибори і якою буде новообрана Верховна Рада, буде прийнято. Для цього є всі підстави. Адже саме в цей бюджет закладено високі соціальні гарантії. Звинувачення у тому, що урядовці не врахували останнє рішення Верховної Ради про скасування пільг чиновників високого рангу, вважає безпідставними. На жаль, прийняте депутатами рішення поки що не стало законом. Для цього потрібно, щоб під цим документом стояв підпис Президента, котрого поки що отримати не вдалося. Тому і уряд, формуючи бюджет наступного року, змушений був виходити тільки з чинних законів і зберегти фінансування на згадані пільги. Однак, як тільки закон почне діяти, всі передбачені на цю статтю витрат кошти можна буде перекинути на інші соціальні програми.

А от відповісти на запитання, чи продовжить роботу Верховна Рада п’ятого скликання, чи почне діяти Верховна Рада шостого скликання, Адам Мартинюк не наважився. Адже, на його думку, ті, хто затіяв позачергові вибори, залишив плацдарм для відступу на той випадок, коли не вдасться отримати перемогу. Оскільки весь останній час вони діяли антиконституційно, імовірно, що і своє рішення про вихід з парламенту вони можуть представити лише як помилку.

Взагалі, на його думку, за час існування незалежної України нам так і не вдалося побудувати державу з чіткими правилами для всіх. 13 урядів за 16 років, відсутність чіткої державної концепції, зневага лідерів до Конституції — все це призвело до того, що кожна новообрана чи новопризначена влада лише латає дірки минулої, не маючи чіткої перспективи.

Ірина КОЗАК.

Хмельницький.

Про довгожителів і двійників не говорить тільки німий

«Фальсифікацій у Харкові буде не більше, ніж в інших містах України, але саме на порушеннях у першій столиці насамперед акцентуватимуть увагу всі політичні сили», — підкреслює голова Комітету виборців Ігор Попов.

Приводів для цього достатньо. Наприклад, гучна кримінальна справа про масові помилки в списках виборців, яку розслідує обласне управління СБУ. І хоча неточностей і помилок у виборчих списках не менше й в інших регіонах країни, але про десятки тисяч харківських довгожителів і двійників сьогодні в країні не говорить хіба що німий. Саме з цієї причини до Харкова прагнуть потрапити багато хто з міжнародних спостерігачів.

Мало того. Днями політичне протистояння ще більше загострилося: обласна рада оголосила, що на початку жовтня знову виносить на сесію питання про недовіру голові Харківської обласної адміністрації А. Авакову, а той, у свою чергу, заявив, що найближчим часом має намір ініціювати розпуск і обласної, і міської рад, а також переобрання Харківського міського голови.

За лічені дні до виборів з екранів місцевого телебачення не сходить тема затримання міліцейським УБОЗом колишнього охоронця Євгенія Кушнарьова, який нібито готував замах на главу Партії регіонів В. Януковича.

І хоча перший заступник начальника місцевого УБОЗу Ігор Болюх заперечує, що затримання громадянина, у якого під час огляду виявили вісім патронів, до візиту Прем’єр-міністра ніякого відношення не має і громадянин, котрий був затриманий, ніякого замаху і намірів на замах не готував, спробуй тепер обивателю поясни, що це лише «виборчі технології».

Микола КОСИЙ.

Харків.